Janez Maroević

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Janez Maroević (Split, 9. prosinca 1972.) je atletski maratonac iz Staroga Grada na Hvaru i 25 godina organizator plivačkog Faros maratona.

Jedan je od najboljih hrvatskih maratonaca svih vremena; šest puta državni prvak u maratonu, osvajač 24 medalje na državnim prventvima, pobjednik više od 130 utrka u Hrvatskoj i inozemstvu i državni reprezentativac. Njegov najveći međunarodni uspjeh je pobjeda na Fort Lauderdale Maratonu 2014. (SAD).

Hrvatska radiotelevizija je 2004. godine o njemu snimila film MARATONAC, Janez Maroević - Moja životna priča, redatelja Petra Krelje.

U karijeri je nastupao za slijedeće atletske klubove: "ASK" Split, "Sveti Duje" Split, "Hrvatski sokol" Osijek i "Sinj" Sinj.

Uz utemeljitelja Vicka Šoljana, do 2014. je bio glavni organizator najprestižnijeg svjetskog natjecanja u daljinskom plivanju - Faros maratona. Od 1990. do 1996. godine je bio tajnik, a od 1997. do 2014. glavni tajnik i prvi operativac Faros maratona.

2001. godine je bio jedan od osnivača Hrvatskog saveza daljinskog plivanja čiji je glavni tajnik bio od 2001. do 2014. U istom razdoblju je bio član Skupštine i Izvršnog odbora Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Od 1990. do 2014. je bio tajnik Daljinsko-plivačkog kluba "Faros" Stari Grad i tajnik Plivačkog kluba "Faros" Stari Grad.

Jedan je od urednika monografije Svjetski Faros maraton (kolovoz 2012.).

Predstavljao je Faros maraton i Hrvatski savez daljinskog plivanja na Global Open Water Swimming Conference 2012 i International Marathon Swimming Hall of Fame Induction Ceremony 2012 održanima u Long Beachu (SAD) 21. i 22. rujna kada je Faros maraton kao prvi maraton u svijetu svečano inauguriran kao novi član Kuće slavnih sa sjedištem u Fort Lauderdaleu (SAD).

2014. godine je započeo s novim projektom i utemeljio Faros Challenge, solo preplivavanje Starogradskog zaljeva, čiji je danas direktor.

Dugogodišnji je izvjestitelj za sve hrvatske medije o događajima vezanim uz hrvatsko i svjetsko daljinsko plivanje.

Za svoje uspješne rezultate i rad u sportu dobitnik je brojnih priznanja iz zemlje i svijeta.

Po struci je Magistar ekonomije.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Athletics pictogram.svg Nedovršeni članak Janez Maroević koji govori o atletičaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.