Janika Balaž

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
U kući, koja je stajala na tom mjestu u Lukinom Selu je rođen poznati tamburaš Janika Balaž
Spomenik Janiki Balažu u Novom Sadu.

Janika Balaž (Lukino Selo kraj Zrenjanina, 23. prosinca 1925. - Novi Sad, 12. studenog 1988.), srpski tamburaš romskog porijekla.

Bio je član Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada od njegovog osnivanja 1958. godine. Svirao je tamburicu primu (bisernica), a sa svojim malim tamburaškim sastavom od osam članova nastupao je diljem svijeta.

U Leksikonu jugoslavenske muzike (Zagreb, 1984.) uvršten je pod imenom Jovan iako je svima poznatiji kao Janika Balaž. U medijima njegovo se prezime ponekad piše i Balaš. (jn)

Janika je sudjelovao u nekoliko dokumentarnih i igranih filmova. Pjesme "Osam tamburaša s Petrovaradina" i "Primaši" su bile njemu posvećene. Tijekom karijere radio je s puno poznatih glazbenika; između ostalih Zvonkom Bogdanom i Júliom Biszák.

Poslije njegove smrti grad Novi Sad je u njegovu čast podigao spomenik (autor skulptor Lászlo Szilágyi) njemu u čast, na trgu nasuprot Petrovaradinske tvrđave.


Musical notes.svgP vip.svg Nedovršeni članak Janika Balaž koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.