Janika Balaž

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Janika Balaž (Lukino Selo kraj Zrenjanina, 23. prosinca 1925. - Novi Sad, 12. studenoga 1988.), bio je srpski tamburaš romskoga podrijetla.

Životopis[uredi VE | uredi]

U kući, koja je stajala na tom mjestu, u Lukinom Selu, rođen je poznati tamburaš Janika Balaž
Spomenik Janiki Balažu u Novom Sadu.

Janika Balaž rođen je u Lukinom Selu kraj Zrenjanina, 1925. godine. Violinu je počeo svirati s deset godina u Bečeju, u lokalnoj kavani.[1] Kasnije je svirao u sastavu Braća kozaci u okolici Subotice i Horgoša. Od 1948. do 1951. godine radio je za Radio Titograd, u Crnoj Gori i tu je usavršio sviranje tamburice.[1] Za Radio Novi Sad radio je od njegovoga osnivanja 1951. godine. Bio je član Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, također od njegovoga osnivanja 1958. godine. Svirao je tamburicu primu (bisernica), a sa svojim malim tamburaškim sastavom od osam članova nastupao je diljem svijeta.

U Leksikonu jugoslavenske muzike (Zagreb, 1984.) uvršten je pod imenom Jovan iako je svima poznatiji kao Janika Balaž. U medijima njegovo se prezime ponekad piše i Balaš. (jn)

Janika je sudjelovao u nekoliko dokumentarnih i igranih filmova. Pjesme "Osam tamburaša s Petrovaradina" i "Primaši" njemu su posvećene.[1]

Tijekom karijere radio je s puno poznatih glazbenika; između ostalih sa Zvonkom Bogdanom i Júliom Biszák.

Umro je u Novome Sadu, 1988. godine.

Spomen[uredi VE | uredi]

  • Nakon Balaževe smrti grad Novi Sad je u njegovu čast podigao spomenik (autor skulptor Lászlo Szilágyi), na trgu nasuprot Petrovaradinske tvrđave.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Etnika, rts.rs, 30. prosinca 2010., pristupljeno 22. kolovoza 2019. (srp.)


Musical notes.svgP vip.svg Nedovršeni članak Janika Balaž koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.