Januarije

Izvor: Wikipedija
Sveti Januarije
Sanctus Ianuarius
Francesco Solimena, Sveti Januarije
Francesco Solimena, Sveti Januarije
Rođen 3. stoljeće
Napulj ili Benevento
Preminuo 19. rujna 305.
Pozzuoli, Napulj
Kanoniziran prije kongregacije
Spomendan 19. rujna (kalendar)
Zaštitnik od kuge i sličnih bolesti
Zaštitnik gradova, krajeva i država Napulja
Svetišta Katedrala Uznesenja BDM u Napulju
Portal o kršćanstvu

Sveti Januarije (lat. Sanctus Ianuarius, tal. San Gennaro; Napulj ili Benevento, 3. stoljeće - Pozzuoli, Napulj, 19. rujna 305.) bio je ranokršćanski napuljski biskup i mučenik. U napuljskoj katedrali čuva se moćnik s njegovom čudotvornom krvlju.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O Januariju ne postoji puno podataka. Prema predaji bio je biskup Napulja ili Beneventa. Mučeništvo je podnio za vrijeme Dioklecijanovih progona, 19. rujna 305. godine u Pozzuoliju kraj Napulja, zajedno s đakonom Prokulom i laicima Euticijem i Akuzijem. Bio je osuđen na smrt u areni s lavovima, no zvijeri puštene u arenu samo su mirno ležale, pa su mu krvnici odrubili glavu. Njegovu mučeničku krv sačuvala je pobožna kršćanka Euzebija.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Moćnik s krvlju sv. Januarija.

Godine 432. napuljski je biskup Ivan I. otkrio kosti svetog Januarija i pohranio ih u katakombama Capodimonte. Relikvije su 831. godine odnesene u Benevento, a odande su 1154. godine dospjele u samostan Montevergine. Godine 1497. ponovno su vraćene u Napulj, gdje se i danas nalaze i štuju. Moćnik s krvlju čuva se u jednoj od katedralnih kapela.

Tri puta godišnje u napuljskoj katedrali događa se čudo povezano s relikvijom Januarijeve krvi. Svečeva tvrdo zgrušana krv poprimi tekuće stanje. Dani u koje se događa čudo su blagdan prijenosa svečevih relikvija (subota uoči prve nedjelje u svibnju), 19. rujna (dan mučeničke Januarijeve smrti) i 16. prosinca. Tog datuma 1631. godine bio se probudio obližnji Vezuv, no lava nije ušla u grad. Prema predaji lavu je na gradskim vratima zaustavio sv. Januarije.

U napuljskoj katedrali nalazi se također i blago sv. Januarija, jedna od najvećih svjetskih zbirki dragulja koje su građani Napulja, vladari i ostali hodočasnici kroz povijest darivali svecu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveti Januarije
Mrežna mjesta