Japanski car

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Japan ima carsku obitelj predvođenu carem, ali po sadašnjem ustavu on izvodi samo svečane dužnosti i nema nikakvu moć, čak ni u hitnim slučajevima. Japanci cara definiraju kao simbol države i nacionalnog jedinstva. Tennō (jap. 天皇, てんのう) je naslov japanskoga cara. Ideogram doslovno u prijevodu na hrvatski znači "nebeski vladar". Opisuje njegovo božansko podrijetlo. Glavno prijestolje na kojem sjedi japanski car zove se Krizantemino prijestolje.

Akihito (明仁) je sadašnji i 125. car Japana. Preuzeo je vlast nakon smrti svog oca Hirohita 7. siječnja 1989. godine i službeno postao 125. vladar Japana 12. studenog 1990. godine. Njegov sin prijestolonasljednik Hiro (poslije Naruhito, 皇太子徳仁親王 , こうたいし なるひとしんのう) oženio je Masako Owadu (小和田雅子) koja je postala krunska carevna Japana Masako (皇太子徳仁親王妃雅子 , kōtaishi Naruhito shinnōhi Masako) i dobili su djevojčicu, Aiko, carevnu Toshi (敬宮愛子内親王, Toshi-no-miya Aiko Naishinnō).

U nazivlju na Zapadu nekad je naziv mikado (帝, 御門, みかど) bio uobičajen. Značio je "časna vrata" (velika ulazna vrata, kao vrata carske palače, čime naziv označava osobu koja živi u i vlasnik je palače). Danas ga se smatra neprikladnim i zastarjelim. Namjerno se izbjegava riječ mikado usprkos širokoj uporabi u literaturi, jer navodi čitatelja na krive zaključke. Riječ mikad znači ne samo suverena, nego i kuću, dvor pa čak i državu. Uporaba te riječi u povijesnim spisima uzrokom je poteškoća u razumijevanju istih. Zbog toga pravi Japanac nikad ne služi se riječju mikado, ni u govoru ni u pisanju. Iz službenih dokumenata ta je riječ izbačena i bilo bi dobro da ju se izbaci i iz ostale literature.[1]

Zapovijed japanskog cara u svezi je s kusastim repom japanske kratkorepe mačke.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (eng.) Kanʼichi Asakawa. The early institutional life of Japan: a study in the reform of 645 A.D.. Tokyo: Shueisha (1903), s. 25.