Jason Segel

Izvor: Wikipedija
Jason Segel
Jason Segel
Segel 2017. godine.
Rodno ime Jason Jordan Segel
Rođenje 18. siječnja 1980., Los Angeles, Kalifornija
Godine rada 1998. - danas
Važnije uloge Marshall Eriksen (Kako sam upoznao vašu majku)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jason Jordan Segel (Los Angeles, Kalifornija, 18. siječnja 1980.) američki je televizijski i filmski glumac najpoznatiji po ulogama u filmovima "Volim te, čovječe", "Napumpana" i "Kako preboljeti Sarah Marshall" te u popularnoj CBS-ovoj humorističnoj seriji Kako sam upoznao vašu majku u kojoj glumi Marshalla Eriksena.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Los Angelesu u saveznoj državi Kaliforniji. Otac mu je bio židovske vjere. Segel je, visok 193 cm, igrao za srednjoškolsku košarkašku momčad s kojom je osvojio državno prvenstvo. Oduvijek je sanjao da će postati glumac te se pridružio kazalištu i kao mladić glumio po lokalnim kazalištima.

Karijera i privatni život[uredi | uredi kôd]

Prvu veću ulogu dobio je u NBC-ovoj humorističnoj seriji Frikovi i šmokljani (eng. "Freaks and Geeks") u kojoj je glumio "frika" Nicka Andopolisa. Čak je i sam napisao pjesmu za svog lika u seriji koju je pjevao svojoj djevojci u seriji.

Hodao je s Lindom Cardellini, kolegicom iz serije koja ga je ostavila nakon što je serija otkazana, a nagađalo se zato što je dobio 10 kilograma, ali je to on kasnije opovrgnuo kazavši da je to izvučeno iz konteksta njegove izjave.[1]

Pojavljivao se kao Neil Jansen u američkoj krim seriji CSI. Jedna od glavnijih televizijskih uloga mu je ona Marshalla Eriksena u seriji Kako sam upoznao vašu majku, uz kolege Josha Radnora, Cobie Smulders, Neila Patricka Harrisa i Alyson Hannigan tumači jedan od pet glavnih likova u seriji koja je jedna od najgledanijih u Americi u posljednjih pet godina.

Na filmskom platnu pojavljivao se unazad 3-4 godine u komedijama. Igrao je sporednu ulogu u filmu "Napumpana", glavnu ulogu u komediji "Kako preboljeti Sarah Marshall" i u najnovijem filmu iz 2009. godine igra sporednu ulogu u filmu "Volim te, čovječe".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]