Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije

Izvor: Wikipedija
Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Vrsta odašiljanja Televizija
Zemlja Hrvatska
Jezik Hrvatski
Vlasnik Vlada Republike Hrvatske
Razina Nacionalna
Početak prikazivanja 1946.
Službena stranica hrt.hr

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, osnovan je 1946. godine, što je u povijesti big bandova rijetkost. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od 30 godina.

Nastup[uredi | uredi kôd]

Prvim nastupom na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra - orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu. Prvi nastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu 1955. godine. Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu, a neki od njih su: trubači Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i dr.

Posljednjih desetak godina Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić. Sastav je poznat i po glazbenicima mlađeg naraštaja kao Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge, kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu. Jazz orkestar HRT-a u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Mjesto šefa dirigenta 2009. godine preuzeo je Saša Nestorović.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]