Prijeđi na sadržaj

Camille Corot

Izvor: Wikipedija
Jean-Baptiste Camille Corot
romantizam/realizam
Camille Corot
Camille Corot oko 1860. (Nadarova fotografija)
Rođenje 16. srpnja 1796.
Pariz, Francuska
Smrt 22. veljače 1875.
Pariz
Nacionalnost francusko
Vrsta umjetnosti slikarstvo, bakropis
Praksa Pariz, Rim, Venecija, Barbizon
Utjecao Camille Pissarro
Utjecali Claude Lorrain, Nicolas Poussin
Poznata djela Ples Nimfi, Suvenir Mortefontainea
Portal o životopisima

Jean-Baptiste Camille Corot (Pariz, 16. srpnja 1796.Pariz, 22. veljače 1875.), francuski slikar i grafičar romantizma i realizma.

Autoportret prije 1830., ulje na platnu, 33 x 25 cm, Galerie des Offices, Firenca

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Slikarstvom počinje da se bavi tek 1822. godine inspiriran djelima C. Lorraina i N. Poussina. Više puta je boravio u Italiji gdje je slikao panorame Rima (Pogled na Kolosej, 1825.) i mnogobrojne pejzaže.

Od 1827. god. redovito je izlagao na pariškom salonu, a 1846. je dobio najviše francusko odlikovanje legije časti.

Od 1830-ih slikao je u Barbizonu kraj Fontainebleaua sa skupinom mladih slikara tzv. barbizonske škole. Corot je ublažavao njihov realizam unoseći u slike mitološke i alegorijske elemente.

Kasnije u životu, zahvaljujući velikom komercionalnom uspjehu, posvetio se humanitarnom radu. Više puta je donirao velike količine novca pariškim siromasima, osobito za ubožnicu u Rue Vandrezanne u Parizu. God. 1872. kupio je kuću za tada već oronulog i slijepog Daumiera, a 1875. donirao je Milletovoj udovici 10.000 franaka, kako ne bi morali tražiti socijalnu pomoć. Preminuo je 1875. i sahranjen je na pariškom groblju Père Lachaise.

Djela

[uredi | uredi kôd]

Camille Corot je slikao poetske motive s naglašenom idealizacijom prirode. Još za života kritičari i kolege su ga prozvali „kraljem pejzaža”. Na slikama ne teži prikazati prirodu kakva jeste, već samo svoje dojmove, koristeći njezine oblike i nijanse pomoću kojih želi izraziti svoje poetična raspoloženja. Bio je slikar širokih, svijetlih obzora prekrivenih maglom i prozračnog neba iz kojega se vide njegova iskrena i puna života, osjećanja. U svoje lirske pejzaže i vedute često stavlja mitološke i pastoralne likove. Njegovi suvremenici su bili engleski slikari William Turner i John Constable. Pored pejzaža slikao je i aktove na kojima je primjetan utjecaj Giorgionea i Vermeera, kao i grafike. Boju upotrebljava slobodno, u širokim namazima i ostvaruje atmosferske ugođaje, čime navješćuje impresionizam. Iako nikad nije shvatio stavove impresionista, smatra se da je upravo on oslobodio francuski pejzaž od neoklasičnih kanona i otvorio put umjetnosti modernog doba.

Na njegovim kasnijim radovima su uglavnom zastupljene skale sivih tonova. Njegovo djelo obuhvaća oko 2000 slika, 300 crteža i 10-ak grafičkih listova.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Camille Corot