Jean-Baptiste Say

Izvor: Wikipedija
Jean-Baptiste Say

Jean-Baptiste Say (Lyon, 5. siječnja 1767.Pariz, 18. studenog 1832.), francuski ekonomist u prvoj trećini 19. stoljeća.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Lettres a M. Malthus, 1820

Prije nego što je postao akademski političar i ekonomist u kasnijim godinama života, Say je radio u različitim uredima slijedeći obiteljsku tradiciju, radio u tvrtkama životnog osiguranja, bio je novinar, vojnik, policajac i pisac. Na njegovu odluku da postane ekonomist i političar utjecali su razni događaji u Francuskoj kao što su Francuska revolucija, revolucionarni ratovi, vladavina Napoleona, ekonomski rat s Velikom Britanijom. 1815. godine je počeo politički djelovati sve do dvoje smrti.

Također je poznat Sayev zakon tržišta u kojem izražava stajalište da svaka proizvodnja ponuda i dobara stvara svoju potražnju. J.B. Say je govorio 1803. godine da, zbog toga što je ukupna kupovna moć upravo jednaka ukupnim dohodcima i ukupnoj proizvodnji, suvišak potražnje ili ponude nije moguć. Keynes je napao Sayov zakon, naglašavajući da se dodatni dolar dohotka ne mora u cijelosti potrošiti (tj. da granična sklonost potrošnji ne mora nužno biti jednaka nuli).

Također ističe značaj osmišljavanja poslovnih pothvata, ali i značaj kontrole poslovanja i rukovođenja te prebacuje ekonomske resurse iz područja manje u područja veće produktivnosti i veće dobiti kombinirajući osnovne faktore proizvodnje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Jean-Baptiste Say