Jean-Honoré Fragonard

Izvor: Wikipedija
Jean-Honoré Fragonard
Rokoko
Jean-Honoré Fragonard
Inspiracija, autoportret iz 1769.
Rođenje 5. travnja 1732.
Grasse, Francuska
Smrt 22. kolovoza 1806.
Pariz, Francuska
Vrsta umjetnosti crtež - slikarstvo - grafika
Praksa Pariz
Utjecao Camille Corot, Romantizam, Impresionizam, itd.
Utjecali Jean-Baptiste Siméon Chardin, Francoise Boucher, itd.
Poznata djela Ljuljačka
Mlada čitačica
Glazba
Poklonstvo pastira
Portal o životopisima

Jean-Honoré Fragonard (Grasse, 5. travnja 1732.Pariz, 22. kolovoza 1806.), francuski slikar i grafičar rokokoa; jedinstvena osoba galantnog slikarstva 18. stoljeća; veliki majstor boje koje vibriraju u svjetlosti.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Ljuljačka (L'oscillation), ulje na platnu, 1767., Kolekcija Wallace, London
Mlada čitačica, oko 1776., Nacionalna galerija, Washington

Još kao učenik Bouchera i Chardina osvojio je slikarsku nagradu Prix de Rome za svoje brojne studije i crteže Rima. Iz tog razdoblja postigao je uspjeh klasicistički koncipiranom kompozicijom Korezus i Kalihoe. Pod utjecajem svojih učitelja i njihova osjećaja za figurativnu rokoko kulturu s nadahnutom lakoćom stila i elegantnim pristupom temama udahnuo je nov život pokretu rokokoa.

Napustio je povijesno slikarstvo i većinom je slikao vedre i ljupke rokoko scene maloga formata, erotske prizore i ljubavne susrete (Podignuta košulja; Ljuljačka; Buđenje ljubavi), velike dekorativne panoe (Le progrés de L'Amour za dvorac Louveciennes), obiteljske i rustične idile (Mlada čitačica; Glazba), religiozne prizore (Poklonstvo pastira), portrete (Plesačica Guimard) i pastoralne pejzaže koje je slikao direktno u prirodi u okolici Pariza i Provansi.

Bakrorezima je ilustrirao brojna književna djela (Ariosto; Bijesni Orlando; La Fontaineove Basne i dr.).

Njegov snažno izraženi naturalizam podsjeća na nizozemskog majstora Halsa i zreli Rembrandtov stil, a njegova djela se smatraju za najreprezentativnija umjetnička ostvarenja svog doba. Bio je virtuozni improvizator koji je odlučno postupao s bojom koju je nanosio u bogatim i opipljivim slojevima, a brzim potezima kista izrazio je neposrednost svojih likova nagovijestivši Corota, slikare romantizma, pa čak i impresionistički pokret.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jean-Honoré Fragonard