Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet
Fuséeaublet.jpg
Rođenje 4. studenoga 1720.
Smrt 6. svibnja 1778.
Narodnost Francuz
Polje botanika, ljekarništvo, istraživač
IPNI kr. Standardna autorska kratica Aubl. može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.

Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet [1] (Salon-de-Provence, 4. studenoga 1720.Pariz, 6. svibnja 1778.) je bio francuski ljekarnik, botaničar i istraživač.

Rodio se u mjestu Salon-de-Provence. Pridružio se Francuskoj istočnoindijskoj kompaniji i 1752. su ga poslali na Mauricijus (onda se zvao l'Île de France) da bi osnovao ljekarnu i botanički vrt. Ondje je radio devet godina. Tijekom boravka na tom otoku su ga optuživali da je uništavao biljke iz zbirke Pierrea Poivrea jer je bio ljubomoran na njegov uspjeh.[2]

1762. ga šalju u Cayenne u Francusku Gvajanu, gdje je prikupio veliki herbarij što mu je omogućilo pripremiti njegov rad Histoire des plantes de la Guiane française kojeg je objavio 1775., a sadržavao je skoro 400 gravura u bakru.

Kad je Fusée Aublet 1778. umro, svoj je herbarij ostavio Jean-Jacquesu Rousseauu, no potonji je također umro nakon dva mjeseca. Naposljetku ga je 1953. kupio pariški Nacionalni prirodoznanstveni muzej.

U biologiji se rabi kratica Aubl. kad se citira botaničko ime.[3]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Reference[uredi VE | uredi]

Članak je preveden s engleske Wikipedije, gdje se nalazi prijevod s francuske Wikipedije.

  1. Međunarodni indeks biljnih imena Međunarodni indeks biljnih imena daje ovaj oblik imena; ponekad se prezimena rastavlja spojnicom, kao Fusée-Aublet. Isto može biti i s imenima, a "Christophore" se ponekad pojavljuje kao "Christian".
  2. Allain Yves-Marie (2004.). “La guerre des épices”, P. Morat, G.-G. Aymonin & J.-C. Jolinon (eds) L’Herbier du monde. Cinq siècles d’aventures et de passions botaniques au Muséum national d’histoire naturelle, str. 54–61, Paris: Muséum national d’histoire naturelle de Paris; Les Arènes/L’iconoclaste
  3. Tražilica Međunarodni indeks biljnih imena


Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet