Jedinstvena goranska partija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jedinstvena Goranska Partija
{{{logo opis}}}
Vođa Adem Hodža
Osnovana 2014.
Sjedište Dragaš
Država djelovanja Kosovo
Ideologija prava zajednice Goranaca
Politički položaj centar
Parlament Kosova
1 / 120


Jedinstvena Goranska Partija (JGP) je politička stranka na Kosovu koja zastupa Goransku zajednicu.

Povijest[uredi VE | uredi]

JGP je kao politička stranka osnovana 2014 godine. Osnivatelj i predsjednik stranke je Adem Hodža. U 2018. godini u okviru ovog političkog entiteta bit će integriran i Centar za demokratsku uniju, još jedan politički subjekt na čelu s Hamza Balje[1].

Nakon što je osnovana kao politički entitet, na svim narednim parlamentarnim izborima stranka je osvojila rezervisano mesto za Goransku zajednicu u Skupštini Kosova.

Program i stavovi[uredi VE | uredi]

Osnivatelj i predsjednik JGP Adem Hoža

JGP se kao politička stranka u svom programu zalaže za zaštitu i promovisanje prava Goranaca na Kosovu i protivi se svim sredstvima asimilaciji ili otuđenju goranskog identiteta. Jedan od programskih prioriteta tkoji je naveden i u političkoj izjavi objavljenoj 2017godine. je uspostavljanje Gore kao jedinice lokalne uprave sukladno sa zakonima i Ustavom Kosova. u institucijama , uspostavljanje Općine Gora kao jedinice lokalne uprave sukladno zakonima i Ustavu Kosova. Zbog zastupljenosti u institucijama Republike Kosovo, JGP je često meta ucenjivačkih napada koje organiziraju politički rivali. JGP također svoju institucionalnu uključenost vidi kao odgovornost koju ima kao predstavnik goranske zajednice u jačanju Kosova kao demokratskog društva.

Parlamentarni izbori[uredi VE | uredi]

Prijevremeni izbori za Skupštinu Kosova 2019[uredi VE | uredi]

Na prijevremenim izborima za Skupštinu Kosova koji su održani 6. listopada 2019. godine, JGP je na svojoj izbornoj listi kandidirala trinest kandidata. Kao i na prethodnim izborima, JGP je osvojila rezervisano mesto za Goransku zajednicu u Skupštini Kosova. Za JGP je glasalo 1.159 glasača, od ukupno 2.639 glasova koliko su dobili svi politički subjekti Goranaca. Zastupnik u Skupštini Kosova je izabran Adem Hodža[2].

Prijevremeni izbori za Skupštinu Kosova 2017[uredi VE | uredi]

Na prijevremenim izborima za Skupštinu Kosova održanim 2017 godine. JGP je uspio osvojiti rezervisani mandat za goransku zajednicu u Skupštini Kosova. Za JGP je glasalo 2.369 glasača, od ukupno 4.202 glasova datih za sve političke subjekte koji predstavljaju zajednicu Goranaca. Zastupnik Skupštine Kosova izabran je Adem Hodža[3] .

Također pogledajte[uredi VE | uredi]

Vanjske veze[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]