Jedna noć s kraljem

Izvor: Wikipedija
One Night with the King
OneNightWithTheKing.jpg
Naslov izvornika
One Night with the King
RedateljMichael O. Sajbel
Scenaristbiblijska tematika,
Stephan Blinn
Glavne ulogeTiffany Dupont,
Luke Goss,
John Rhys,
James Callis
Godina izdanja2006.
Trajanje123 minute
DržavaSAD
JezikEngleski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Jedna noć s kraljem (eng. One Night with the King) je američki film redatelja Michaela O. Sajbela s biblijskom tematikom snimljen u cijelosti u Radžastanu u Indiji.

Radnja filma[uredi | uredi kôd]

Nakon što je otjerao svoju ženu Vašti, perzijski kralj Artakserkso (Luke Goss) traži novu kraljicu. Radi toga su u palaču dovedene najljepše djevojke iz cijele zemlje, među kojima i Židovka Hadasa (Tiffany Dupont) koja mijenja svoje židovsko ime u babilonsko Estera. Ona jedina zadobiva kraljevu naklonost i biva okrunjena za kraljicu.

Haman (John Noble), drugi čovjek velikog perzijskog carstva, nagovara kralja Artakserksa da izda naredbu o potpunom istrebljenju Židova, jer su oni neprijatelji države. Razbjesnio se na Esterina skrbnika Mordokaja (John Rhys Davies) koji radi na dvoru, ali mu iz vjerskih razloga nije iskazao poštovanje bacanjem na koljena pred njim.

Mordokaj tada nagovara Esteru da se zauzme za Židove. Moli je da ode kralju i traži od njega milost za svoj narod. Estera se boji, jer svatko tko bez poziva ode kralju, biva ubijen.

U isto vrijeme Artakserksu je palo na pamet da je Mordokaj nekoć bio otkrio urotu protiv kralja, a da zato nije bio nagrađen, pa je naložio Hamanu da mu u njegovo ime izrazi poštovanje, ne znajući da je Mordokaj Židov i Hamanov neprijatelj.

Estera se ipak odvažila i otišla kralju za vrijeme gozbe na koju poziva i Hamana, iznuđuje od kralja pomilovanje Židova i pogubljenje Hamana. Na Hamanovo mjesto dolazi Mordokaj i postaje drugi čovjek u državi.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]