Jeff Kinney

Izvor: Wikipedija
Jeff Kinney

Jeff Kinney potpisuje knjige, studeni 2011.
Puno ime Jeffrey Patrick Kinney
Rođenje 19. veljače 1971.
Zanimanje Književnik
Crtač stripova
Karikaturist
Ilustrator
Dizajner igara
Glumac
Nacionalnost Amerikanac
Period pisanja 2004. - danas
Književne vrste Komedija
Dječji roman
Realistična proza
Supruga(e) Julie Kinney
Djeca Will Kinney
Grant Kinney
Važnija djela

Službena stranica

Portal o životopisima

Jeffrey Patrick "Jeff" Kinney (Fort Washington), 19. veljače 1971.) američki književnik i karikaturist, najpoznatiji po književnom serijalu "Gregov dnevnik".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jeff Kinney rođen je 19. veljače 1971. u Fort Washingtonu, Maryland. Otac mu je bio vladin činovnik, a majka učiteljica, pa je obitelj Kinney imala prosječna primanja. Imao je starijeg brata i sestru te mlađeg brata.[1] Pohađao je osnovnu školu "Potomac Landing" i srednju školu "Biskup McNamara". Ranih 1990-ih upisao je sveučilište Maryland. Oženio se 14. veljače 2003. Juliom Kinney s kojom ima dva sina, Willa i Granta. Danas živi u Plainvilleu, Massachusetts, gdje vodi i vlastitu knjižaru, An Unlikely Story.

Gregov dnevnik[uredi | uredi kôd]

Zamisao za pisanje Gregovog dnevnika Kinney je dobio u siječnju 1998., pa je na tome radio osam godina prije slanja izdavaču u New York. U svibnju 2004. izdao je e-knjigu, a u veljači 2006. dogovorio je pisanje serijala s izdavačkom kućom Abrams Books. Knjiga je odmah postala popularna i pregledana je preko 20 milijuna puta u e-inačici. Međutim, mnogi čitatelji htjeli su i tiskanu inačicu, pa je u travnju 2007. izdana prva knjiga serijala, Kronike Grega Heffleyja.[2] Do danas je u SAD-u objavljeno 17 knjiga, a u Hrvatskoj ih je objavljeno 17. Gregov dnevnik je šest godina zaredom osvojio nagradu Nickelodeon Kids' Choice za najomiljeniju knjigu.

Poslovni život[uredi | uredi kôd]

Jeff Kinney potpisuje knjige u Izraelu, 2016.

Jeff Kinney radi kao književnik, ilustrator i karikaturist. Uz Gregov dnevnik, drugo važno dostignuće je igra Poptropica koju je stvorio u rujnu 2007. Kinney je i dizajner igara te je dizajnirao mnoge videoigre. Ipak, smatra da bi djeca trebala više čitati, a manje vremena provoditi pred zaslonima.

Izvori[uredi | uredi kôd]