Jiří Wolker

Izvor: Wikipedija
Jiří Wolker
Jiří Wolker, poet.jpg
Rođenje 29. ožujka, 1900.
Prostějov, Češka
Smrt 3. siječnja, 1924.
Prostějov, Češka
Zanimanje pisac
Književne vrste pjesme, basne, priče
Književni period proleterska poezija
Važnija djela
  • :::Host do domu
    Těžká hodina
Potpis Wolker signature.png
Portal o životopisima

Jiří Wolker (Prostějov, Češka, 29. ožujka 1900. – Prostějov, Češka, 3. siječnja 1924.) bio je lijevo orijentirani (komunistički) češki pjesnik, novinar i basnopisac. Jedan je od osnivača Češke komunističke partije iz 1921. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodna kuća Jiříja Wolkera u Prostějovu

Rođen je i odrastao u imućnoj građanskoj obitelji u češkom gradu Prostějovu, nakon gimnazije koju je pohađao u rodnom gradu, krenuo je 1919. na studij prava u Prag. Tu se je zbližio s mladim češkim pjesnicima lijeve orijentacije; A.M. Píšom, Milošem Jirkom, Františekom Němecom, Zdeněkom Kalistom i Josefom Sukom. 1921. objavio je svoju prvu zbirku poezije Host do domu (Gost u kući). U svojim pjesmama on promatra svijet očima nevina djeteta, a stil mu je jednostavan i nepretenciozan. Nakon toga njegovu pjesmu Svaty Kopeček objavljuje ugledni časopis Červen (Lipanj) i to Wolkeru donosi priznanje da mu rad vrijedi. Wolker, za razliku od pjesnika iz tadašnje suvremene češke avangardne, ima jasnu viziju svijeta kojem teži, a on se temeljio na socijalističkoj ideologiji. Ta njegova pozicija ubrzo od njega stvara zvijezdu cijele generacije čeških pjesnika. Bio je član - Literárne skupine (Književne grupa) iz Brna, ali se od njih udaljio u rujnu 1922. nakon što su oni objavili svoj manifest, koji se njemu činio utopijski. Bio je i član kluba umjetnika oko češkog avangardnog umjetnika Devětsila, ali je napustio i tu grupu zbog njihove prilično apolitične poezije. Nakon toga Wolker se iskušava u pisanju drame i proze. Objavio je zbirku proznih tekstova pod naslovom Tri hry (Tri komada).

U travnju 1923. otkriveno je da boluje od tuberkuloze, neuspješno se liječio u sanatoriju Visokim Tatrama. U studenom 1923. piše svoj vlastiti epitaf, početkom siječnja 1924. umire u dobi od svega 24 godine.

U svim svojim djelima jako je isticao svoje komunističko uvjerenje, a sebe je držao za pjesnika proletarijata i svih obespravljenih. Pjevao je i pisao o nevoljama sirotinje, o sumornoj stvarnosti kapitalističkog velegrada, o napuštenoj siročadi, proljeću, moru koje se igra sa svih pet kontinenata. Dao je biljeg pjesničkoj generaciji koja se po njemu zove "volkerovska", rodonačelnik je poetskog pravca (koji je danas pao u zaborav) a zvao se "proleterska poezija". Tvorac je divnih socijalnih balada (Balada o nerođenom djetetu, Balada o ložačevim očima), zaokupljen vizijom revolucije, bio je pjesnik sanjara, vizionara, svih mladih i poletnih.

Wolker je pjevao i o našem moru (kojeg nije vidio) i zanimao se za južnoslavenske prilike i književnost, tako je prevodio slovenske književnike; Cankara, Gradnika i Kettea.

Kip Jiříja Wolkera u rodnom gradu Prostějovu

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Host do domu, (Gost u kući) 1921. - zbirka pjesama
  • Proletářské umění (Proleterska umjetnost) 1922. - programsko teorijski esej (zajedno s Karel Teigeom)
  • Těžká hodina (Teški čas), 1922. - zbirka pjesama, ovitak za knjigu nacrtao je češki slikar Josef Čapek.
  • Tři hry (Tri komad) 1923. - zbirka priča
  • Do boje, lásko, leť

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Bohuš Balajka: Přehledné dějiny literatury II. Prague: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-781-2

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Jiří Wolker