Jiuzhaigou

Koordinate: 33°13′N 103°55′E / 33.217°N 103.917°E / 33.217; 103.917
Izvor: Wikipedija
Slikovito i povijesno područje doline Jiuzhaigou
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država NR Kina
Godina uvrštenja1992. (16. zasjedanje)
VrstaPrirodno dobro
Mjerilovii
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:637
Koordinate33°13′N 103°55′E / 33.217°N 103.917°E / 33.217; 103.917
Jiǔzhàigōu na zemljovidu Kine
Jiǔzhàigōu
Jiǔzhàigōu
Lokacija Jiǔzhàigōu u Kini

Jiuzhaigou (kineski: 九寨溝, pinyin: Jiǔzhàigōu; tibetski: Zitsa Degu; što znači "Dolina devet sela") je nacionalni park smješten u istoimenoj županiji autonomne prefekture Ngawa, na sjeveru kineske jugozapadne pokrajine Sečuan. Jiuzhaigou je najpoznatiji po svojim višekatnim slapovima i šarenim jezerima zbog čega je u V. kategoriji zaštite u sustavu IUCN-a, ali i upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji od 1992. godine.[1]

Panorama sela Shuzheng, najzaposlenijeg sela u dolini Jiuzhaigou
Panorama sela Shuzheng, najzaposlenijeg sela u dolini Jiuzhaigou

Jiuzhaigou se nalazi na južnom dijelu gorja Minshan, oko 330 km sjeverno od glavnog grada pokrajine, Chengdua. Ime je dobio po devet tibetanskih sela koja se pružaju njegovom duljinom, od kojih su sedam još uvijek naseljena s oko ukupno 1000 stanovnika.

Nacionalni park ima površinu od 720 km², s tampon zonom od 600 km², a sastoji se od više povezanih dolina na visinama od 1.998 (kod jaruge Shuzheng) do 4.800 metara (jaruga Zechawa na vrhu planine Ganzigonggai). Kako je smješten na spoju tibetanske i Yangtze visoravni, njome se protežu rasjedi koji su uzorkom mnogih potresa, a koji su oblikovali njegov geološki krajolik. Najzanimljiviji su visoke krške formacije koje je tisućljećima oblikovano djelovanjem ledenjaka, potresima i vodom. Najpoznatija su njegova brojna bistra ledenjačka jezera koja su nastala prirodnim branama od lavina kamenja. Naslage karbonata su betonirale ove brane i dale šarene boje ovim jezerima. Brojna jezera su uzvodno i nizvodno ograđena naslagama vapnenačke sedre i plićinama. Na dva mjesta je nekoliko jezera poredano u nizu terasa odvojenih branama sedre: Shuzheng jezero s 19 i Nuorilang s 18 jezera u nizu. Ona su veća, ali manje geološki razvijena od slikovitih jezera Huanglonga na jugu Sečuana.

Područje Jiuzhaigoua se sastoji od tri doline: jaruga Rize i Zechawa koje se u njegovoj sredini spajaju u jarugu Shuzheng. Znameniti su i njegovi slapovi, kao što su slapovi Xionguashai ("Pandino jezero") i Zhengzhutan ("Biserni plićak"), od kojih se ovo drugo nalazi nizvodno od većeg kalcitnog jezera Zhengshutana.

Veliki raspon visina i bogata flora pridonose i životinjskoj bioraznolikosti. Iako nisu provedena sustavna istraživanja, zna se da u Jiuzhaigou obitava 10 vrsta velikih sisavaca među kojima sui ugrožene vrste: veliki panda, zlatni prćastonosni majmun, patuljasti panda, sečuanski takin i Thoroldov jelen. Od 131 vrste ptica, na lokalitetu su zabilježene: kineski monal, snježnoobrazni Garrulax i endemska Tengmalmova sova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jiuzhaigou
  1. Slikovito i povijesno područje doline Jiuzhaigou na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 8. rujna 2011.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]