Johann Wilhelm Baur

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Joan Guiliam Bouwer)
Johann Wilhelm Baur
barok
Johann Wilhelm Baur
Rođenje 31. svibnja 1607.
Strasbourg
Smrt siječanj 1640.
Beč
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Portal o životopisima

Johann Wilhelm Baur, Joan Guiliam Bouwer ili Bauer (Strasbourg, 31. svibnja 1607.Beč, siječanj 1640.), bio je njemački graver, bakropisac i minijaturist. Poznat je po nizu ilustracija koje je napravio za Ovidijeve "Metamorfoze".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Prema Houbrakenu, Baur je crtanje i slikanje naučio od Friedricha Brentela,[1] u Strasbourgu, prije odlaska u Rim, gdje je slikao za Brassiano,[2] poznatog pokrovitelja umjetnosti. Specijalizirao se za akvarele ukrasnih arhitektonskih struktura u perspektivi, pa je stoga često bio angažiran za crtanje vrtova. Imao je običaj govoriti za vrijeme duboke koncentracije na posao, pa je znao razgovarati i sa stvarima.

Godine 1643. prekinuo je put u Napulj da bi se vratio jednoj ženi u Rimu.[3] Prema Cornelisu de Bieu, Baur je u Rimu živeo s Karelom Škrétom (Carolus Creten). Škréta je bio član umjetničke družbe Perjane ptice (niz. Bentvueghels) i imao je nadimak Slach-sweerd.[4]

Mnoge od njegovih ilustracija za Ovidijeva djela, za Isusov križni put (na 24 pločice) i za predstave svakodnevnog života u Rimu (s odjećom iz raznih naroda i zemalja) na gravurama je izradio Melchior Küsel iz Augsburga.[3]

Umro je u Beču od iznenadne bolesti dok je radio po nalogu Ferdinanda III., cara Svetog Rimskog Carstva.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Johann Wilhelm Bauer
  1. Houbraken spominje Frederika Brentela i Jakoba van der Heydena kao ugledne strazburške umjetnike.
  2. Houbraken je moguće mislio na vojvodu od Bracciana.
  3. a b Životopis Joana Guiliama Bouwera De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen, Arnold Houbraken, 1718.
  4. "Het Gulden Cabinet", str. 251
  5. Houbrakenov citat od Rogera de Plesa.