Johann von Henriquez

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Johann Henriquez)
Johann von Henriquez
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 16. svibnja 1861.
Mjesto rođenja Bjelovar, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 12. siječnja 1924.
Mjesto smrti Budimpešta, Mađarska
Puno ime Johann Nepomuk Ritter
von Henriquez
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Bitka kod Kobarida
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 2. sočanska armija

Johann Nepomuk Ritter von Henriquez (Bjelovar, 16. svibnja 1861.Budimpešta, 12. siječnja 1924.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XII. korpusom i 2. sočanskom armijom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Johann von Henriquez je rođen 16. svibnja 1861. u Bjelovaru. Sin je Gustava von Henriqueza, inače general pukovnika u austrijskoj vojsci. Osnovnu i srednju školu pohađa u Olomoucu. Od 1878. pohađa Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu koju završava 1881. godine, dok od 1884. pohađa Ratnu akademiju u Beču. U studenom 1886. promaknut je u čin poručnika, te se nalazi na službi u stožeru 55. pješačke brigade u Klagenfurtu. Od rujna 1888. služi u stožeru 12. pješačke brigade, nakon čega je u travnju 1890. premješten u stožer IX. korpusa. Te iste godine u svibnju unaprijeđen je u čin satnika, nakon čega se od travnja 1892. nalazi na službi u odjelu za mapiranje. U navedenom odjelu služi do svibnja 1893. kada je premješten u stožer IX. korpusa sa sjedištem u Budimpešti, nakon čega od siječnja 1895. nalazi na službi u 3. pješačkoj pukovniji u Bosni i Hercegovini. U svibnju 1896. imenovan je načelnikom stožera u 34. pješačkoj diviziji na kojoj dužnosti se nalazi do veljače 1897. kada postaje načelnikom stožera 31. pješačke divizije smještene u Budimpešti. U međuvremenu je, u studenom 1896., promaknut u čin bojnika.

U studenom 1899. unaprijeđen je u čin potpukovnika, dok je u listopadu 1900. imenovan zapovjednikom 3. bojne 82. pješačke pukovnije, da bi nakon toga od lipnja 1902. zapovijedao 2. bojnom navedene pukovnije. U svibnju 1903. promaknut je u čin pukovnika, nakon čega u srpnju 1904. postaje zapovjednikom 82. pješačke pukovnije koja je bila smještena u Bistriti. Od kolovoza 1909. zapovijeda 17. pješačkom brigadom i časničkom školom smještenom u Pragu, dok je nekoliko mjeseci poslije, u studenom, promaknut u čin general bojnika. U travnju 1912. postaje zapovjednikom 17. pješačke divizije sa sjedištem u Oradei na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. U studenom te iste godine promaknut je u čin podmaršala.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 17. pješačka divizija nalazila se u sastavu IV. korpusa kojim je zapovijedao Otto Meixner von Zweienstamm. Divizija je najprije bila na Balkanskom bojištu, ali je ubrzo premještena na Istočno gdje u sastavu 2. armije pod zapovjedništvom Eduarda von Böhm-Ermollija sudjeluje u Galicijskoj bitci. Henriquez 17. pješačkom divizijom zapovijeda do studenog 1914. godine kada zbog bolesti mora napustiti mjesto zapovjednika divizije.

Nakon završetka bolovanja u srpnju 1915. preuzima zapovjedništvo nad 15. pješačkom divizijom. Navedenom divizijom zapovijeda međutim, svega mjesec dana, jer u kolovozu postaje zapovjednikom korpusa koji je nazvan njegovim imenom. Navedenim korpusom također zapovijeda svega mjesec dana, te ga na mjestu zapovjednika u rujnu zamjenjuje Emmerich Hadfy. Henriquez pak preuzima mjesto zapovjednika XII. korpusa zamijenivši na tom mjestu Hermanna Kövessa koji je postao zapovjednikom 3. armije. U svibnju 1916. promaknut je u čin generala pješaštva.

U kolovozu 1917. postaje na Talijanskom bojištu zapovjednikom novoformirane 2. sočanske armije. S navedenom armijom sudjeluje u velikoj austro-njemačkoj pobjedi u Bitci kod Kobarida. Drugom sočanskom armijom zapovijeda do siječnja 1918. kada je armija spajanjem s 1. sočanskom armijom rasformirana.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Henriquez je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 12. siječnja 1924. u 63. godini života u Budimpešti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Johann von Henriquez na stranici Oocities.org
(njem.) Johann von Henriquez na stranici Weltkriege.at