Vice John Batarelo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s John Vice Batarelo)
Vice John Batarelo
Rođenje 9. lipnja 1969.
Sydney
Narodnost Hrvat
Polje sociologija
Poznat po udruzi Vigilare
Portal o životopisima

Vincent John "Vice" Batarelo (Sydney, Australija, 9. lipnja 1969.) hrvatski je sociolog i aktivist, predsjednik udruge konzervativnih aktivista Vigilare.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Vincent John Batarelo rodio se u obitelji hrvatskih iseljenika u Sydneyu u Australiji 1969. godine. Pohađao je katoličku srednju školu "John Therry Catholic High School – Campbelltown, Sydney". Diplomirao je na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Oženjen je i otac troje djece.[1]

Aktivistički i znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

Preselio se u Hrvatsku 1990. godine. Radio je kao znanstveni novak u Institutu "Ivo Pilar", engleskim vijestima Hrvatskog radija, a kasnije je održavao seminar o socijalnoj pravdi na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.[1] Tijekom Domovinskoga rata volontirao je u Uredu Foreign Pressa, čije je sjedište bilo u zagrebačkom hotelu InterContinental. Ured je bio zadužen za pružanje asistencije stranim novinarima u Hrvatskoj, od opskrbljivanja informacijama, prijevoda dokumenata do odlaska s njima na ratište.[2]

Godine 1997. je na matičnom australskom sveučilištu magistrirao radom The Political Affairs and Discrimination Against Croatian Australians After World War Two.[3] Djelovao je u Caritasu od 1998. godine, a 2002. godine postao je zamjenik ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Predstojnik je Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od 2010., koji je glavni koordinator i predvodnik bračnih i obiteljskih pitanja, inicijativa i smjernica na području Zagrebačke nadbiskupije.[4] Jedan je organizatora pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine i višednevnog boravka američke konzervativne znanstvenice i publicistkinje Judith Reisman u Hrvatskoj 2013. godine.

Jedan je od sudionika šire koordinacije građanske inicijative "U ime obitelji", koja je skupila 749.316 potpisa građana za raspisivanje Referenduma o ustavnoj definiciji braka.[5] Zalaže se za promicanje konzervativne misli u Hrvatskoj. Kao predsjednik udruge Vigilare priređuje javne skupove, internetske akcije, tribine i predavanja u svrhu promicanja konzervativnih katoličkih uvjerenja te poticanja katoličkog aktivizma. Jedan je od organizatora Kulfesta - festivala progresivne kulture 2014. godine.[6]

Na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine doktorirao je radom Tipovi dijaspore – poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu (Types of diaspora-post war Croatian migrants and their descendants in Sydney). To je prvi doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi hrvatskim iseljeništvom u Australiji i prvo sociološko istraživanje drugog naraštaja hrvatskog iseljeništva.


Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Doveden je u vezu s međunarodnim ultradesničarskim mrežama koje financiraju konzervativne udruge i pojedince.[7]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • The Political Affairs and Discrimination Against Croatian Australians After World War Two (1997.)
  • Tipovi dijaspore – poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu (2013.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. a b http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/00411.htmArhivirana inačica izvorne stranice od 31. listopada 2013. (Wayback Machine) Preuzeto 15. studenog 2013.
  2. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/87936-otkrivamo-tko-je-vice-batarelo-covjek-koji-je-pokrenuo-konzervativnu-revoluciju-u-hrvatskoj.htmlArhivirana inačica izvorne stranice od 29. listopada 2013. (Wayback Machine) Preuzeto 15. studenog 2013.
  3. www.ffzg.unizg.hr/files/015258_1.doc, pristupljeno 6. svibnja 2016.
  4. http://www.zg-nadbiskupija.hr/nadbiskupski-duhovni-stol/uredi-nds-a/ured-za-pastoral-obitelji Preuzeto 15. studenog 2013.
  5. http://www.vecernji.hr/hrvatska/leko-primio-potpise-u-saboru-ne-dajemo-vrijednosne-sudove-569374 Preuzeto 15. studenog 2013.
  6. Kulfest – festival progresivne kulture, vigilare.org, 3. ožujka 2014., pristupljeno 6. svibnja 2016.
  7. Jutarnji list - WikiLeaks objavio dokumente: 'Španjolski ultradesničari financirali udrugu Željke Markić, Vicu Batarela...'. www.jutarnji.hr. 11. kolovoza 2021. Pristupljeno 17. listopada 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta