Josef Mengele

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josef Mengele 1956.

Dr. Josef Mengele (Günzburg, 16. ožujka 1911. - Bertioga, 7. veljače 1979.), njemački nacistički liječnik koji je stekao nadimak "Anđeo Smrti" zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann.

Godine 1986. američki thrash metal sastav Slayer, napisao je pjesmu o Mengeleu i njegovim djelima. Pjesma se nalazi na trećem albumu sastava "Reign in Blood", a zove se "Angel of Death".

Rođen je u gradu Günzburgu, u Bavarskoj. Bio je najstariji sin Karla i Walburge. Otac mu je bio industrijalac. Imao je dva brata; ženio se dvaput i imao sina Rolfa (nakon smrti brata Karla, oženio je njegovu udovicu počinivši levirat).

Borio se kao član Wehrmachta i dobio Željezni križ, prvog i drugog reda. U Auschwitzu je činio razne neetičke pokuse sumnjive znanstvene vrijednosti. Bio je i u drugim logorima. Pobjegao je Saveznicima, jer nisu znali koga imaju pred sobom. Živio je u Argentini. Umro je u 67. godini: plivajući ispred jedne brazilske plaže, doživio je moždani udar i utopio se. Identitet mu je sa sigurnošću potvrđen tek 1992.[1] godine. Nikad se nije pokajao za svoje zločine.

Izvori[uredi | uredi kôd]