Josef Mengele

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josef Mengele 1956.

Josef Mengele (Günzburg, 16. ožujka 1911.Bertioga, 7. veljače 1979.), njemački nacistički liječnik koji je stekao nadimak Anđeo Smrti zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann.

Rođen je u gradu Günzburgu, u Bavarskoj. Bio je najstariji sin Karla i Walburge. Otac mu je bio industrijalac. Imao je dva brata; ženio se dvaput i imao sina Rolfa (nakon smrti brata Karla, oženio je njegovu udovicu počinivši levirat).

Borio se kao član Waffen-SS-a i dobio Željezni križ, prvog i drugog reda. U Auschwitzu je činio razne neetičke pokuse sumnjive znanstvene vrijednosti. Bio je i u drugim logorima. Pobjegao je Saveznicima, jer nisu znali koga imaju pred sobom. Živio je u Argentini. Umro je u 67. godini: plivajući ispred jedne brazilske plaže, doživio je moždani udar i utopio se. Identitet mu je sa sigurnošću potvrđen tek 1992.[1] godine. Nikad se nije pokajao za svoje zločine.

Izvori[uredi | uredi kôd]