Josip Friščić

Izvor: Wikipedija
Josip Friščić
Josip Friščić

6. predsjednik Hrvatske seljačke stranke
trajanje službe
17. prosinca 2005. – 28. siječnja 2012.
Prethodnik Zlatko Tomčić
Nasljednik Branko Hrg
Potpredsjednik Hrvatskog sabora
trajanje službe
11. siječnja 2008. – 23. prosinca 2011.
Župan Koprivničko-križevačke županije
trajanje službe
2001. – 2008.
Rođenje 15. kolovoza 1949., Subotica Podravska
Smrt 23. siječnja 2016., Koprivnica
Politička stranka HSS
Zanimanje političar

Josip Friščić (Subotica Podravska, 15. kolovoza 1949.Koprivnica, 23. siječnja 2016.), bio je hrvatski političar, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora, bivši predsjednik HSS-a. Župan Koprivničko-križevačke županije od 2001. do 2008. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Josip Friščić rođen je u Subotici Podravskoj 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Rasinji, srednju školu u Koprivnici a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.[1]

Godine 1971. zapošljava se u Zajednici za financiranje osnovnog školstva, a 1989. godine izabran je za tajnika SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja općine Koprivnica. Od 1992. godine član je HSS-a. Osnivač je velikog broja ogranaka i općinskih organizacija. Rješenjem župana Koprivničko-križevačke županije od 29. lipnja 1993. godine imenovan za vršitelja dužnosti tajnika Sekretarijata za gospodarstvo u Koprivnici, a u siječnju 1994. godine postavljen je na položaj vršitelja dužnosti pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

Početkom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, te pojave ratne opasnosti imenovan je u Krizni štab općine Koprivnica, te obavlja poslove u vezi funkcioniranja društvenih djelatnosti i poslove organizacije prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica. Odlukom Ureda Vlade Republike Hrvatske imenovan je za predsjednika Odbora za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći. Nakon donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi te nakon ustroja Grada Koprivnica kao jedinice lokalne samouprave, imenovan je za pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Koprivnice. U dva mandata odlukom Županijske skupštine Koprivničko-križevačka županija izabran je za člana Županijskog poglavarstva.

U više razdoblja član je stručnih timova za izradu programa razvoja općine Koprivnica i Koprivničko-križevačke županije. Poseban doprinos daje kao nositelj programa razvoja poduzetničkih zona za obrt, malo i srednje poduzetništvo te njihovog povezivanja s velikim gospodarskim subjektima. Dugi niz godina obnaša veći broj funkcija u društvenim, športskim i humanitarnim organizacijama. Nakon izbora 2001. godine izabran je za župana Koprivničko-križevačke županije. U radnim aktivnostima posebno se zalaže za unapređivanje materijalnog stanja djelatnosti društvene brige o djeci predškolske dobi i osnovnog školstva. Rukovodio je poslovima izgradnje niza objekata u tim djelatnostima uz punu suradnju i pomoć gospodarstvenika na koprivničkom području.

Dana 17. prosinca 2005. izabran za predsjednika HSS-a. 11. siječnja 2008. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora. Na toj funkciji ostao je do 23. prosinca 2011. Desetljećima je društveno aktivan u selu Koprivničkom Ivancu, gdje živi i u kojem je godinama rada bitno unaprijedio društveni život. Godine 2012. prestao je obnašati dužnost predsjednika HSS-a, a zamijenio ga je Branko Hrg. Mladen Pavković objavio je spomen-monografiju "Josip Friščić" (2016.) te knjigu "Josip Friščić-pet godina poslije" (2021.), dok je na njegovu inicijativu UHBDR91. postavila i otkrila spomen - ploču na obiteljskoj kući u Koprivničkom Ivancu (2016.), gdje je živio.

Umro je u Koprivnici, 23. siječnja 2016. godine.[2]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski sabor: Josip FriščićArhivirana inačica izvorne stranice od 22. veljače 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 22. veljače 2015.
  2. a b Adela Zember, Preminuo Josip Friščić, bivši šef HSS-a, župan i potpredsjednik Sabora, epodravina.hr, pristupljeno 24. siječnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Josip Friščić