Josip Joža Skočilić

Izvor: Wikipedija
Josip Joža Skočilić
Datum rođenja 18. listopada 1915.
Mjesto rođenja Bribir,
Carevina Austro-Ugarska
Datum smrti 19. veljače 2001. (85 god.)
Mjesto smrti Zagreb,
Republika Hrvatska
Zanimanje poštanski službenik
Član KPJ od srpnja 1941.
Bitke/ratovi Narodnooslobodilačka borba
Služba NOV i PO Jugoslavije
Jugoslavenska narodna armija
Trajanje službe 1941.1965.
Čin general-potpukovnik
Narodni heroj od 27. studenoga 1953.
Odlikovanja Orden narodnog heroja
Orden ratne zastave Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem Orden zasluga za narod sa srebrnim vijencem
Orden pratizanske zvijezde s puškama Orden za hrabrost Partizanska spomenica 1941.

Josip Joža Skočilić (Bribir, 18. listopada 1915. - Zagreb, 19. veljače 2001.), antifašist.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Rođen je 18. listopada 1915. godine u Bribiru kraj Crikvenice u sitnoj obrtničkoj obitelji. Poslije završetka građanske škole u Novome Vinodolskom otišao je u Hrvatsko zagorje te ondje i u Zagrebu radio kao poštanski službenik od 1937. do 1941. godine.

Uključio se u sindikalni pokret i bio aktivan u SBOTIČ-u i prikupljao Crvenu pomoć. Godine 1937. postao je član Udruženja PTT radnika koje je bilo pod utjecajem Komunističke partije Hrvatske. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je u srpnju 1941. godine. Na njegovo opredjeljenje utjecao je Tomo Strižić, poznati revolucionar bribirskog kraja.

Nakon početka okupacije, krajem 1941. stupio je u Bribirsku partizansku četu. Tijekom rata obavljao je razne vojne i političke dužnosti. U studenome 1942. godine bio je politički komesar Četrnaeste primorsko-goranske brigade, a do kolovoza 1943. pomoćnik političkog komesara Trinaeste primorsko-goranske divizije.

Sudjelovao je u mnogim bitkama u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri. Nakon kapitulacije Italije po zapovjedi Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske došao je 23. rujna 1943. u Pazin gdje je osnovao Operativni štab za Istru. Bio je politički komesar Štaba, a Savo Vukelić zapovjednik.

Nakon njemačke Listopadske ofenzive osnivaju se nove parizanske jedinice među kojima i 43. istarska divizija čiji je politički komesar bio Josip Skočilić. Skočilić je s divizijom sudjelovao u borbama za oslobođenje Istre i Trsta u svibnju 1945. godine. Tada je divizija bila pohvaljena od Vrhovnog komandanta NOV i POJ Josipa Broza Tita.

Poslije rata nalazio se na brojnim odgovornim dužnostima u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Umirovljen je 1965. godine u činu general-potpukovnika.

Umro je 19. veljače 2001. godine u Zagrebu.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i mnogih jugoslavenskih i stranih odlikovanja, od kojih su neka poljski Partizanski križ i bugarski Orden otčestvene vojne. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. studenoga 1953. godine.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]