Josipa Mijoč

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Josipa Mijoč (Osijek, 22. travnja 1983.) hrvatska je znanstvenica, teoretičarka kulture, producentica i izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu[1] u Osijeku. Piše znanstvena i stručna djela[2] iz polja kvantitativne ekonomije s eksperimentalnom primjenom u području kreativne industrije. Dobitnicom je Državne nagrade za znanost u kategoriji populariziranja znanosti 2016. godine.

Josipa Mijoč


Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Osijeku 22. travnja 1983. godine.

Znanstvenica je, producentica i teoretičarka kulture. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku zaposlena je u zvanju izvanredne profesorice te sudjeluje u nastavi na većem broju kolegija kvantitativne ekonomije. Osnivačica je Andizeta - Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji koji kao neprofitna udruga djeluje od 2014. godine. Izgrađujući Institut Andizet vodila je veći broj kulturnih projekata među kojima se ističe Kreativna riznica – popularizacijski simpozij kreativne industrije. Producenticom je multimedijskih projekata usmjerenih na ostvarivanje inovativnih umjetničkih praksa temeljenih na kulturnoj baštini (AZ – hrvatski glagoljski murali, Hepening Vilijun, Multimedijski projekt Villion). Dobitnicom je Državne nagrade za znanost u kategoriji populariziranja znanosti 2016. godine koja joj je dodijeljena za projekt Kreativna riznica. Za projekt Hepening Vilijun kojemu je bila voditeljicom Superbrands Hrvatska dodijelio je 2018. godine nagradu FUL KULTURNO te je navedeni događaj proglasio najbolje prendiranim niskobudžetnim događejm u kulturi. Autoricom je većeg broja znanstvenih i stručnih radova iz područja kvantitativne ekonomije, kreativne industrije i teorije kulture objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima radova. U dvojezičnoj publikaciji Ars Andizetum[neaktivna poveznica] ponudila je novu definiciju kreativne industrije te je sa suautorima (Jasna Horvat, Ana Zrnić) predložila da se kreativna industrija na označava množinom (industrije) nego jedninom te da puni naziv glasi kreativna industrija umjesto kulturne i kreativne industrije.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Državna nagrada za znanost 2016. godine: kategorija "populariziranje znanosti" – za Kreativnu riznicu 2016. godine (2017.)
  • FUL KULTURNO: nagrada Superbrendsa za najbolje brendirani niskobužetni projekt u kulturi – za Hepening Vilijun (2018.)
  • Državna nagrada "Ivan Filipović" za 2020. godinu u području visokoga školstva[3]

Objavljena djela[uredi | uredi kôd]

(popis nepotpun)

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]