Jovanka Broz

Izvor: Wikipedija
Jovanka u društvu Nixona i Tita
Jovanka Broz 1971. godine

Jovanka Budisavljević Broz (Pećane, 7. prosinca 1924.Beograd, 20. listopada 2013.) je bila jugoslavenska partizanka i žena bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jovanka Broz rođena je 7. prosinca 1924. u Pećanima, s Titom je bila u braku od 1952. godine do njegove smrti 1980. godine. Iz ugledne je ličke obitelji Budisavljević. Imala je čin potpukovnice JNA.

Tijekom cijelog braka intrigama i zakulisnim igrama najbliži Titovi suradnici nastojali su razvrgnuti taj brak. Do poništenja braka nije im uspjelo doći, ali su uspjeli nekoliko godina prije njegove smrti ih razdvojiti. Na tome je radio Aleksandar Ranković uz pomoć Stane Dolanca. Nakon Titove smrti ostatak život provodi u jednom stanu u Beogradu u izolaciji, i pod budnim okom tajne policije.

Jovanka Broz preminula je 20. listopada 2013. u Beogradu u 89. godini.[1] Sahranjena je u jednoj od prostorija u Kući cvijeća u Beogradu 26. listopada 2013.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Jovanka Broz koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.