Prijeđi na sadržaj

Južnoafrički galeb

Izvor: Wikipedija
Južnoafrički galeb
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Podred:Lari
Porodica:Laridae
Potporodica:Larinae
Rod:Chroicocephalus
Vrsta:C. hartlaubii
Dvojno ime
Chroicocephalus hartlaubii
Bruch, 1853.
Sinonimi
Larus hartlaubii
Baze podataka

Južnoafrički galeb (latinski: Chroicocephalus hartlaubii) je mali galeb. Prije se smatralo da je podvrsta australskog galeba (C. novaehollandiae), i, kao što je slučaj s mnogim galebovima, isprva se svrstavao u rod Larus, ali danas je u rodu Chroicocephalus. Specifični naziv je dobio u znak sjećanja na njemačkoga liječnika i zoologa Gustava Hartlauba.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Cape Town, JAR

Dug je 36–38 cm. To je uglavnom bijeli galeb sa sivim leđima i gornjim dijelom krila, crnim vrhovima krila s uočljivim bijelim "ogledalima", te tamnocrvenim kljunom i nogama. Tijekom razmnožavanja ima vrlo blijedu kapuljaču sive boje lavande, ali inače ima običnu bijelu glavu. Spolovi su slični. Ova se vrsta razlikuje od malo većeg sivoglavog galeba po tanjem, tamnijem kljunu, dublje crvenim nogama, blijeđoj, jednostavnijoj glavi i tamnim očima. Za postizanje zrelosti potrebne su dvije godine. Mlade ptice imaju smeđu traku preko krila. Razlikuju se od sivoglavih galebova iste dobi po tome što im nedostaje crna završna traka na repu, ima manje tamna područja na krilima, tamnije noge i bijelu glavu.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Galeb je neseleći gnjezdeći endemski stanovnik obale Atlantskog oceana Južne Afrike i Namibije. Iako je pretežno obalna ili estuarijska vrsta, nije pučinska vrsta i rijetko se može vidjeti u moru daleko od kopna. Otprilike polovica ukupne populacije, trenutno se procjenjuje na oko 30 000 ptica, živi u području Kaapstada. Dobro se prilagodio ljudima i može postati vrlo pitom u blizini nastambi. Iako je to relativno rijetka vrsta, otprilike deseta najrjeđa od pedesetak vrsta galebova na svijetu, česta je u svom području rasprostranjenja i u Cape Townu se općenito smatra smetnjom jer prlja zgrade i kupa se u gradskim jezercima. Ponekad je to predstavljalo opasnost za zrakoplove u blizini zračnih luka.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Kao i većina galebova, južnoafrički galeb je vrlo društven zimi, kako tijekom hranjenja tako i u večernjim skloništima. Bučna je vrsta, posebno u jatima. Zov je bučan kaaarrh poput vrane. Ova je vrsta često predmet pritužbi zbog buke koju stvara u gradskim sredinama.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Razmnožava se u velikim kolonijama, a glavna za područje Cape Towna nalazi se na otoku Robben. Odrasle jedinke lete na kopno kako bi pronašle hranu za svoje piliće, povratno putovanje dugo je oko 24 km.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

Svejed je poput većine galebova iz roda Larus. Lovi i hrani se ostatcima, a sitni plijen često traži gacajući u plitkoj vodi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Beolens, Bo; Watkins, Michael. 2003. Whose Bird? Men and Women Commemorated in the Common Names of Birds. Christopher Helm. London. str. 180-159-160

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Chroicocephalus hartlaubii
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Chroicocephalus hartlaubii
Wikivrste imaju podatke o taksonu Chroicocephalus hartlaubii