Judić (biljna vrsta)

Izvor: Wikipedija
Judić
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Fabales
Porodica:Fabaceae
Rod:Cercis
Vrsta:C. siliquastrum
Dvojno ime
Cercis siliquastrum
L.
Baze podataka
Cercis siliquastrum

Judić (Judino drvo, mnogocvjetni judić; lat. Cercis siliquastrum) je malo bjelogorično drvo iz porodice mahunarki, koje živi na području južne Europe i zapadne Azije. Često se uzgaja kao ukrasna vrsta. Raste na toplijem tlu koje ima vapnenačku podlogu. Oštećene grane mu se orezuju u kasnu zimu ili rano proljeće.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

To je malo listopadno stablo ili veliki grm koji raste do 12 metara u visinu i 10 metara u širinu.[2] Listovi su mu jednostavni i veliki, srcolikog oblika. Biljka počinje cvasti nakon više godina. Cvate u svibnju, prije nego što joj narastu listovi. Ružičasti do ljubičasti cvjetovi formiraju cvatove u obliku grozda, obično na prošlogodišnjim granama. Plod je svijetlosmeda plosnata mahuna dužine do 10 cm. Ostaje na stablu od jeseni do proljeća.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Judić je, kako kaže legenda, dobio ime po Judi koji se objesio o granu stabla nakon izdaje Isusa. Ta legenda i nije baš točna, iako je moguće da je biljka donesena u regiju Palestine i Izraela iz prvotnog staništa, te je drvo dobilo ime prema nazivu tog područja - Judeji.[3]

Podvrste[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. rujna 2009. Pristupljeno 21. siječnja 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Cercis siliquastrum- L. Plants For A Future. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. lipnja 2012. Pristupljeno 13. rujna 2011.
  3. Mabberley, D.J. 2008. Mabberleys's plant-book 3 izdanje. Cambridge University Press. str. 170. ISBN 9780521820714