Prijeđi na sadržaj

Judina poslanica

Izvor: Wikipedija
Novi zavjet
Evanđelja
Poslanice apostola Pavla
Katoličke poslanice
Stari zavjet
Portal: Kršćanstvo
VRU

Judina poslanica je jedna od knjiga Novoga zavjeta i Biblije. Napisana je u drugoj polovici I. stoljeća ili početkom II. stoljeća. Kratica knjige je Jd.

Autor poslanice je "Juda, sluga Isusa Krista, brat Jakovljev (Jd 1, 1)[1]". Ne zna se točno je li to Juda Tadej, jedan od dvanaest apostola ili neki drugi Juda. Sigurno se zna da se ne radi o Judi Iškariotskom, koji je izdao Isusa.

Judina poslanica je kratka, sastoji se samo od jednog poglavlja i 25 redaka. Napisana je kao encikličko pismo, nije bila namijenjena samo jednoj kršćanskoj zajednici, nego je kružila i čitana u više kršćanskih crkvi i zajednica. Upućena je prvenstveno Židovima.[2] Autor upozorava na pojavu krivih učitelja i piše o kazni, koja im prijeti. Vjernike poziva na ustrajnost u pravoj vjeri i potiče ih, da spašavaju one koji su otišli krivim putem.

Po načinu pisanja, može se zaključiti, da je autor pročitao Poslanicu Efežanima, a možda i druge Pavlove poslanice. Judina poslanica ima sličnosti s Drugom Petrovom poslanicom; Juda 18 citira 2 Pt 3:3.

U poslanici se citiraju dvije knjige izvan Biblije. Deveti redak: "Kad se Mihael arkanđeo s đavlom prepirao za tijelo Mojsijevo, nije se usudio izreći pogrdan sud protiv njega, nego reče: "Spriječio te Gospodin! (Jd 1,9)" je možda prema nekanonskoj knjizi Testamenata od Mojsija (eng. "Testament of Moses" ili "Assumption of Moses"), a reci 14 i 15 su citat iz knjige 1 Henok 60,8 i 1,9:

  • Juda 14-15 "O njima prorokova sedmi od Adama, Henok: "Gle, dođe Gospodin s Desttisućama svojim suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni bezbožnici izrekoše protiv njega. ".
  • 1 Henok 60,8 "sedmi od Adama, Henok"
  • 1 Henok 1,9 "Gle, dođe Gospodin s Desttisućama svojim 15 suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni bezbožnici izrekoše protiv njega."

1 Henok 1,9 je sama adaptaci riječi Mojsija u Ponovljenom:

  • Ponovljeni zakon 33:2 "Reče on: "Dođe Jahve sa Sinaja, sa Seira im se pokaza i s gore Parana zasja. Zbog njih dođe od kadeških zborova, sa svoga juga sve do Obronaka."

Poslanica završava hvalospjevom Bogu, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih u Bibliji: "Onome koji vas može sačuvati od svakog pada i održati vas bez mrlje pred slavom svojom u radosti, Bogu jedinom, našem Spasitelju, po Isusu Kristu, našem Gospodinu, slava, veličina, moć i vlast, prije svih vremena, sada i zauvijek. (Jd 1, 24-25)[3]"

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.hbk.hr/biblija
  2. Svijet Biblije, Novi zavjet, Mladinska knjiga Zagreb 1991.
  3. hr.wikisource.org/wiki/Judina_poslanica

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]