Jules Bordet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jules Bordet

Jules Jean Baptiste Vincent Bordet (Soignies, 13. lipnja 1870. – 6. travnja 1961.), belgijski imunolog i mikrobiolog. Po njemu je nazvan rod bakterija Bordetella.

Životopis[uredi VE | uredi]

Liječnik je postao 1892., a 1894. je počeo raditi na Pasteurovom Institutu u Parizu. Opisao je fagocitozu bakterije od strane bijele krvne stanice. 1898.g. opisao je hemolizu izazvanu izlaganjem krvnog seruma stranim krvnim stanicama.

1900.g. napustio je Pariz i osnovao je Pasteur Institut u Brusselu i otkrio da se bakteriolitički učinak stečenih specifičnih antitijela znatno pojačava in vivo kada su pristune serumske komponente koje je on nazva "alexin" (danas poznate kao komplement). Ovaj mehanizam postao je osnova za razvoj test metoda koje su kasnije omogučile nastanak test metode za otkriće zaraženih sifilisom (točnije za Wassermannov test koji je otkrio August von Wassermann). Danas se te tehnike koriste kod seroloških testiranja za mnoge bolesti.

1906.g. je s Octave Gengou izolirao bakteriju Bordetella Pertussis u čistoj kulturi i koju su povezali kao uzročnika hripavca.

1907.g. postao je profesor na Sveučilištu u Brussellesu.

1919.g. dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće komplementa u imunološkom sustavu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]