KK Vojvodina Srbijagas

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s KK Vojvodina)
Vojvodina Srbijagas
Puno ime KK Vojvodina Srbijagas Novi Sad
Boje kluba          
Osnovan 2000.
Dvorana Sportski centar Vojvodina
Kapacitet 11.500
Predsjednik Dragan Marković
Trener Vlade Đurović
Liga Naša Sinalko Liga
Majica
Hlačice
 
Glavni dres
Majica
Hlačice
 
Pričuvni dres
Službena stranica www.kkvojvodinasrbijagas.rs

KK Vojvodina Srbijagas je srpski košarkaški klub iz Novog Sada. Klub se natječe u Košarkaškoj ligi Srbije. Dvorana u kojoj igraju je Sportski centar Vojvodina, a ima kapacitet od 11.500 sjedećih mjesta.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Polovicom 2000. Naftna industrija Srbije (NIS) preuzela je osnivačka prava i postala vlasnik cjelokupnog kapitala KK Beobanka. U prvoj sezoni u najboljoj jugoslovenskoj ligi, KK NIS Vojvodina zauzela je osmo mjesto i plasirao se u doigravanje, gdje je eliminiran u prvom kolu od podgoričke Budućnosti. U prva tri kola prvenstva vodio ih je trener Srđan Antić, a u četvrtom kolu momčad preuzeo Milovan Stepandić i vodio do kraja prvenstva.

Sljedeće sezone Vojvodina je osvojila šesto mjesto i ponovo se plasirala u doigravanje. U prvom kolu je eliminirana od FMP Železnika.

U sezoni 2002./03. je za trenera kluba postavljen je Miroslav Nikolić. Vojvodina je osvojila 8. mjesto i plasirala se u doigravanje, ali je eliminirana u prvom kolu od beogradskog Partizana.

U sezoni 2003./04. klub je osvojio u Prvenstvu Srbije i Crne Gore (iza Partizana i Hemofarma) i plasirao se u Superligu. U toj ligi su sudjelovale 4 prvoplasirane momčadi Prve lige i 4 momčadi iz Srbije i Crne Gore koje su igrale u Jadranskoj ligi. Vojvodina je zauzela 4. mjesto i plasirala se u doigravanje, a u polufinalu je poražena u dvije dramatične utakmice od budućeg prvaka Partizana. Pored toga, Vojvodina se plasirala i u polufinale nacionalnog Kupa Radivoja Koraća, gdje je eliminirana od kasnijeg prvaka Crvene zvezde. U FIBA-inoj Euroligi Vojvodina je bila četvrta u skupini D i plasirala se u drugi krug, ali je tu eliminirana od ruskog UNIKS Kazana. U sezoni 2003./04. trener momčadi bio je Nikola Lazić. On je vodio momčad i na početku sljedeće sezone, ali ga je u međuvremenu zamijenio Jovica Arsić, da bi u koncem sezone momčad vodio Vlade Đurović. U toj sezoni klub je osvojio Kup Srbije, pobijedivši u finalnom susretu niški Ergonom. Poslije 26 odigranih kola Vojvodina je osvojila 1. mjesto u Atlas Pils Prvoj ligi i plasirala se u Superligu, u kojoj je na kraju bila peta, izborivši pravo da se u sezoni 2005./06. natječe u Jadranskoj ligi.

Sezona 2005./06. bila je jedna od najuspješnijih u klupskoj povijest. U svojoj debitantskoj sezoni u Jadranskoj ligi, klub se je plasirao na 'Final Eight u Sarajevu, zauzevši 6. mjesto. Vojvodina je sezonu završila kao momčad s najviše postignutih poena u ligi. Prije početka Superlige klub je promijenio ime u KK Vojvodina Srbijagas. Iako je momčad Vojvodine početkom 2008./09. najavila borbu za Final-Four Jadranske lige, to se ipak nije dogodilo, upravo suprotno Vojvodina je ispala iz NLB lige i zbog toga će morati pauzirati jednu sezonu.

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]