Kulturno-umjetničko društvo Uljanik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s KUD Uljanik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

KUD Uljanik je kulturno-umjetničko društvo iz Pule osnovano 1967. godine. Jedino je folklorno društvo u Istri, a i među rijetkima u Hrvatskoj koje osim koreografija tradicijskih plesova užeg zavičaja, na repertoaru ima plesove iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Osim plesova iz Istre i ostatka Hrvatske, program KUD-a obogaćen je i plesovima iz susjednih zemalja: Slovenije, Bosne, Srbije i Makedonije. Koreografije potpisuju Stjepan Celić, Salko Salihi i Nerina Štajner iz Pule i Milivoj Miljan iz Repušnice. KUD Uljanik pod vodstvom Drage Draguzeta njeguje i glazbenu baštinu: izvornu istarsku pjesmu i svirku na istarskim glazbalima kao i izvorne pjesme iz drugih krajeva Hrvatske, koje kvalitetno izvodi narodni orkestar pod vodstvom gospodina Josipa Lebara.

KUD ima oko 100 članova koji djelaju u 5 grupa: dvije glazbene (tamburaški orkestar i istarski narodni instrumenti) i tri plesne (juniori, seniori i veterani).

Program KUD Uljanik predstavlja na brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu. Samo posljednjih 10 godina društvo je imalo više od 350 nastupa u gotovo svim zemljama Europe. Također je sudjelovalo na županijskim, republičkim i međunarodnim smotrama i festivalima. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]