Kaštel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Burnum, ostaci kastruma kod Kistanja.

Kaštel ili kȁstrum (lat.: castrum, engl.: castle) naziv je za antičku utvrdu ili utvrđeno vojničko naselje; tabor, logor; poglavito uz linije obrambenog limesa[1].

Izvorno značenje pojma potječe iz rimskog doba, od legijskog logora opasanog bedemima i kulama, koji se gradio po točno određenim pravilima - rimski kastrum. U zrelo antičko doba kastrumi su posebno važni u sustavu obrane.

Kašteli duž istočne obale Jadrana nastaju u VI. stoljeću u vrijeme Justinijanove vladavine, kada su se radi sigurnosti plovidbe gradile na svim važnim i istaknutim točkama obale i otoka, i to tako da su jedna drugoj bile u vidokrugu.

U srednjem vijeku kaštel postaje samostalna utvrda ili pojedini objekt (toranj) u nekom utvrđenom kompleksu. Često označava i utvrđeni grad (burg) ili naselje podignuto uz neku utvrdu. Kaštele su u hrvatskim krajevima podizale plemićke obitelji, crkvene ustanove i državna vlast, u vojno obrambene svrhe. Najpoznatije su Kaštela kod Splita, tijekom 15. i 16. stoljeća izgrađeno je na obali dužine 15 km. dvadeset kaštela. U doba turskih osvajanja gube prvobitno feudalno obilježje i uklapaju se u pogranični vojno-obrambeni sustav.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Opća i nacionalna enciklopedija, knj. 10., Večernji list, d.d. Zagreb, 2006., str. 199. ISBN 953-7224-10-4

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Castrum
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Starorimski castrumi