Kabutops

Izvor: Wikipedija
Kabutops

Japansko ime カブトプス Kabutopusu
Redni broj 141
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Kameni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Kabuta
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,30 m
Masa 40,5 kg
Sposobnost Borbeni oklop (Battle Armor)/Hitro plivanje (Swift Swim)

Kabutops (カブトプス Kabutopusu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Kabutopsa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Njegovo ime, Kabutops, vuče jednake korijene kao i ime njegovog prethodnog oblika, Kabuta – iz japanske riječi "kabuto" = kaciga, i "Triops" = vrsta račića.

Njegovo je ime u beta verziji Pokémona glasilo Lantis, dok je ime njegovog prethodnog oblika glasilo Att (igra riječi kojima se asocira na Atlantidu).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Njegov zaglađen oblik savršeno je prilagođen plivanju. Razrezuje plijen svojim kandžama, a zatim crpi njegove tjelesne tekućine.
  • Pokémon Yellow: Vitak i hitar plivač. Razrezuje plijen svojim oštrim kandžama, a zatim ga potpuno isušuje, crpeći njegove tjelesne tekućine.
  • Pokémon Gold: U vodi, uvlači svoje udove kako bi poprimio aerodinamičan oblik, a zatim se migolji kako bi postigao velike brzine.
  • Pokémon Silver: Sa svojim oštrim kandžama, ovaj divlji, drevni Pokémon razrezuje pline i crpi njegove tjelesne tekućine.
  • Pokémon Crystal: Bio je sposoban hitro plivati kroz vodu sklapajući svoje prednje udove uz tijelo.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Kabutops je u drevnim vremenima plivao oceanima u potrazi za plijenom. Ovaj se Pokémon, prema posljednjim dokazima, počeo prilagođavati kopnenom životu, sudeći prema promjenama na perajama i udovima.
  • Pokémon Emerald: Kabutops je u drevnim vremenima plivao oceanima u potrazi za plijenom. Ovaj se Pokémon, prema posljednjim dokazima, počeo prilagođavati kopnenom životu, sudeći prema promjenama na perajama i udovima.
  • Pokémon FireRed: Slobodno pliva kroz vodu. Hvata plijen svojim oštrim britvama, a zatim crpi njegove tjelesne tekućine.
  • Pokémon LeafGreen: Njegov zaglađen oblik savršeno je prilagođen plivanju. Razrezuje plijen svojim kandžama, a zatim crpi njegove tjelesne tekućine.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Smatra se kako se ovaj Pokémon počeo prilagođavati kopnenom životu nakon što se njegov plijen počeo seliti na kopno.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Kabutopsa nije mguće uhvatiti u ijednoj Pokémon igri. Jedini način pridodavanja Kabutopsa u igračev tim i Pokédex jest razvijanje njegovog prethodnog oblika, Kabuta, na 40. razini. Kabuta se može oživjeti iz Dome fosila pronađenog unutar planine Moon.

Kabutops posjeduje veoma visoke Attack i Defense statistike.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Lukavština (Feint) Normalni
Grebanje (Scratch) Normalni
Otvrdnjavanje (Harden) Normalni
Upijanje (Absorb) Travnati
Opaki pogled (Leer) Normalni
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani
Napad pijeskom (Sand-attack) Zemljani
Vodeni mlaz (Aqua Jet) Vodeni
Mega isušivanje (Mega Drain) Travnati
Razrezivanje (Slash) Normalni 40
Metalni zvuk (Metal Sound) Čelični 45
Drevna moć (AncientPower) Kameni 54
Zavrtanje (Wring Out) Normalni 63
Noćno razrezivanje (Slash) Mračni 72

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 60
 
Attack: 115
 
Defense: 105
 
Special: 70
 
SpAtk: 65
 
SpDef: 70
 
Speed: 80
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Kabutops je imao nekoliko zamjetnih pojavljivanja u Pokémon animiranoj seriji. U jednom od pojavljivanja, Ash i ostali nailaze na otok koji je zapravo zabavni park čiji je vlasnik vođa Tima Raketa, nastanjen divovskim Pokrmon robotima. Među ovim divovskim Pokémonima, nalazili su se Zapdos, Moltres, Kabutops, i završni oblici tri početna Pokémona prve generacije.

U sljedećem pojavljivanju, Kabutops je bio drevan Pokémon koji je hibernirao na dnu kanjona s ostalim izumrlim Pokémonima. Kada Ash i ostali propadnu kroz kanjon, drevni ih Pokémoni napadnu, i izbije borba između njih i Ashovog Charmeleona, tijekom koje se Ashov Charmeleon razvije u Charizarda.