Kad lišće pada (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Kad lišće pada
Naslov izvornika
Yaprak dökümü
Formatdrama
AutorReşat Nuri Güntekin
RedateljMesude Erarslan
GlazbaToygar Isikli
GlumciHalil Ergün
Güven Hokna
Bennu Yıldırımlar
PripovjedačBennu Yıldırımlar
Država podrijetla Turska
Jezikturski
Broj epizoda174
Broj sezona5
Produkcija
ProducentKerem Çatay
LokacijaIstanbul, Turska
Trajanje epizode90 min.
Prikazivanje
TV kućaKanal D
U HrvatskojNova TV
Emitiranje13. rujna 2006.29. prosinca 2010.
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Kad lišće pada (tur. Yaprak dökümü), turska je dramska televizijska serija. U Turskoj se izvorno prikazivala od 2006. do 2010. godine. U Hrvatskoj se premijerno prikazivala od 13. lipnja 2011. do 23. kolovoza 2012. na Novoj TV (ukupno 312 epizoda).

Radnja[uredi | uredi kôd]

Gospodin Ali Rıza čitav je život posvećen usađivanju dobrih ideja i čvrstog morala svojoj djeci. Jednom se prilikom od njega tražilo da ignorira nepravdu što ga je natjeralo da odustane od dužnosti predsjednika općine. Kada se njegova kći Necla upiše na fakultet u Istanbulu, čitava se obitelj odluči preseliti u taj veliki grad.

Gospodin Ali Rıza smatra da se Istanbul, u kojemu je rođen i odrastao, mnogo promijenio. Starija je kći Fikret tužna, jer je iza sebe ostavila veliku ljubav. Necla, Leyla i mala Ayşe uzbuđene su što će živjeti u Istanbulu, dok je majka obitelji Hayriye zabrinuta.

Obnova stare kuće koju je naslijedio od obitelji, Leyline pripreme za fakultet, troškovi za Neclinu i Ayşinu školu počeli su topiti Ali Rızin novac od mirovine. Nova okolina počela je mijenjati i prohtjeve njegovih kćeri. Gospodin Ali Rıza stoga ponovno počinje raditi. Kada se od njega traži da na novom poslu postupi protivno svojim načelima, ponovno daje otkaz. Budući da uvjeti postaju još teži, njegova žena Hayriye ne podupire takvu odluku i u kući zavlada nemir.

Njegov sin Şevket po povratku iz vojske počinje raditi u banci što u određenoj mjeri olakšava teret gospodina Ali Rıze. No, situacija se mijenja nakon što se Şevket zagleda u udanu ženu Ferhunde. Nakon što se Şevket osjeti odgovornim za njezinu rastavu, odluči se njome oženiti. Ali Rıza isprva se tomu protivi, ali na kraju ipak prihvati sinovu odluku. Ferhunde u kratkom vremenu preuzima sve konce u svoje ruke. Potpuno mijenja poredak u kući. Leyla i Necla staju na njezinu stranu te kada Fikret primijeti tu opasnost, dolazi s njom u sukob. Djevojka iz susjedstva, Sedef, voli Şevketa od trenutka kada ga je ugledala te potiho u sebi pati. Ferhundini prohtjevi kojima nikada nema kraja te Leylino i Neclino neumjereno trošenje dovode obitelj u tešku situaciju. Gospodin Ali Rıza nema dovoljno snage da se suprotstavi. Osim novčane snage, izgubio je i autoritet.

Vjetar jako puše, s drveta pada list po list. Prvo iz obitelji odlazi Fikret. Kako bi se spasila od zabrinjavajuće situacije u kući, udaje se za potpunog stranca i napušta Istanbul. Potom će biti uhićen Şevket zbog neplaćanja dugova i utaje novca. Kada Şevket dospije u zatvor, Ferhunde ga ostavi. Necla se udaje za Leylina zaručnika. Leyla to ne može prihvatiti te obolijeva. Gospodin Ali Rıza proda kuću, plati dugove te obitelj seli u maleni stan. Nakon što Leyla dođe k sebi, zadaje Aliju Rızi posljednji udarac. Ulazi u vezu s oženjenim muškarcem te odluči s njime živjeti….

Nakon nekog vremena Ali Rıza ponovno postaje stup obitelji. Trudit će se stajati uspravno, snažno i nepokolebljivo na nogama, ne pokazujući rane koje je zadobio i ne gubeći nikada nadu u svoju obitelj. Započinje teška Ali Rızina borba da ponovno okupi obitelj koja se razišla na sve strane poput lišća koje je opalo sa stabla…

Obiteljsko stablo likova[uredi | uredi kôd]

 
 
 
 
 
 
Hayriye Tekin
 
Ali Rıza Tekin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fikret Tekin
 
Şevket Tekin
 
Leyla Tekin
 
Necla Tekin
 
Ayşe Tekin
 
 

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Protagonisti[uredi | uredi kôd]

Ime Glumac/glumica
Ali Rıza Tekin Halil Ergün
Hayriye Tekin Güven Hokna
Fikret Tekin Bennu Yıldırımlar
Şevket Tekin #2 Hasan Küçükçetin
Leyla Tekin Gökçe Bahadır
Necla Tekin Fahriye Evcen
Ayşe Tekin #2 Şebnem Ceceli

Antagonisti[uredi | uredi kôd]

Ime Glumac/glumica
Oğuz Ayhan Tolga Karel
Ferhunde Güven Deniz Çakır
Ceyda Ayhan Başak Sayan

Sporedne uloge[uredi | uredi kôd]

Ime Glumac/glumica
Sedef Turan Seda Demir
Neyyir Genç Bedia Ener
Ahmet Genç Yusuf Atala
Yaman Güner Bülent Fil
Tahsin Başsoy Ahmet Saraçoğlu
Cevriye Başsoy Güler Ökten
Deniz Başsoy Neslihan Atagul
Nurdan Güven Perihan Savaş
Mithat Kaya Mustafa Avkıran
Emir Engin Hepileri

Seriju su napustili[uredi | uredi kôd]

Ime Glumac/glumica
Şevket Tekin #1 Caner Kurtaran
Ayşe Tekin #1 Efsun Karaali
Gülşen Eren Balkan
Cem Aydınoğlu Kıvanç Kasabalı
Selin Aydınoğlu Sedef Avcı
Oya Türe Türkan Kılıç
Aslı Burcu Günay
Serdar Arda Esen

Izvori[uredi | uredi kôd]