Kad trube utihnu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kad trube utihnu
Naslov izvornika When Trumpets Fade
Redatelj John Irvin
Scenarist W.W. Vought
Glavne uloge Ron Eldard
Zak Orth
Frank Whaley
Dylan Bruno
Martin Donovan
Glazba Geoffrey Burgon
Snimatelj Thomas Burstyn
Montaža Ian Crafford
Distributer HBO
Godina izdanja 1998.
Trajanje 95 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr ratni film
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Kad trube utihnu (eng. When Trumpets Fade) je ratni film američkog režisera Johna Irvina iz 1998.

Prikazuje završnu fazu 2. svjetskog rata; radnja je smještena u Hürtgenwald, na njemačko-belgijskoj granici, gdje su američka vojska i Wehrmacht od rujna 1944. do veljače 1945. vodili niz krvavih bitaka koje su rezultirale desecima tisuća mrtvih i Pirovom pobjedom Amerikanaca.

Antijunak filma je redov Manning koji se u borbi drži po strani i jedini mu je cilj preživjeti; to mu donese prijezir od strane suboraca, ali ga i održava na životu. Kada nakon neuspješnog napada ostane jedini preživjeli iz svojeg odreda, biva protiv svoje volje promaknut u čin vodnika kojim dobiva odgovornost za živote neiskusnih i zbunjenih novaka. Manning nevoljko izvršava sve opasnije naredbe i nada se da će ga prebaciti na Sekciju 8, tj. otpustiti kao mentalno nesposobnog za borbu.

Film je napravljen u televizijskoj produkciji HBO-a s relativno niskim budžetom, ali je dobio uglavnom pozitivne kritke. Hvaljen je realistični prikaz brutalnosti rata bez patetike i političkih poruka, te psihološka karakterizacija likova koji nemaju junačkih odlika kao u brojnim drugim filmovima slične tematike. Neki kritičari su ga čak smatrali boljim od popularnog Spašavanja vojnika Ryana koji je dovršen nedugo nakon Irvinovog filma.


Film reel.svg Nedovršeni članak Kad trube utihnu koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.