Kalinjingradska oblast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kalinjingradska oblast (hrv.)
Калинингра́дская о́бласть / Калининградская область / Янта́рный край (rus.)
Gebiet Kaliningrad (njem.)
Zastava Grb
Zastava Grb
Položaj Kalinjingradske oblasti na karti Europe
Položaj Kalinjingradske oblasti (crvena boja) unutar Rusije
Glavni grad Kalinjingrad
Najveći grad Kalinjingrad
Službeni jezik ruski
Državni vrh
 - Guverner Nikolaj Cukanov
Neovisnost Kalinjingradska oblast je jedna od oblasti (regija) Rusije
Površina 76.. po veličini
 - ukupno 15.125 km2
 - % vode 11,7 %
Stanovništvo 55.. po veličini
 - ukupno (2014) 963.128
 - gustoća 63,68/km2
Valuta ruski rubalj 1) (100 kopjejki)
Pozivni broj +7 2)
Vremenska zona UTC +2
UTC +3 ljeti
Internetski nastavak .ru 3)
1) Pošto je Kalinjingradska oblast jedna od oblasti (regija) unutar Rusije, onda je službena valuta u njoj jednaka kao i u svim ostalim oblastima (regijama) unutar Rusije, tj. za cijelu državu;
2) Pošto je Kalinjingradska oblast jedna od oblasti (regija) unutar Rusije, onda je pozivni broj za nju jednak kao i za sve ostale oblasti (regije) unutar Rusije, tj. za cijelu državu;
3) Pošto je Kalinjingradska oblast jedna od oblasti (regija) unutar Rusije, onda je internetski nastavak za nju jednak kao i za sve ostale oblasti (regije) unutar Rusije, tj. za cijelu državu

Kalinjingradska oblast (rus.: Калинингра́дская о́бласть, Калининградская область ili neslužbeno Янта́рный край, što pak znači jantarski kraj, te njem.: Gebiet Kaliningrad) je oblast (regija) u Rusiji na obali baltičkog mora.

Politika[uredi | uredi kôd]

Trenutni guverner Kalinjingradske oblasti (od 2010.) je Nikolaj Cukanov, koji je naslijedio Georgija Bossa.

Europska unija i Rusija su imali ozbiljne političke debate oko ove oblasti. Proširenje Europske unije iz 2004. godine kada su Poljska i Litva postale njezinim članicama je značilo kako ova oblast od tog trenutka ima kopnene granice samo s Europskom unijom. Problemi oko sigurnosti ove oblasti je bila najvažnija tema ove debate, s jakom važnosti za Schengenski sporazum.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza neki su intelektualci i vladini službenici u Kalinjingradu otvoreno raspravljai o odvajanja ove regije od Rusije. Sredinom 1990-ih je Juri Matočkin, koji je bio prvi guverner ove oblasti nakon raspada Sovjetskog Saveza, zahtijevao poseban odnos s Europskom unijom, te je čak i prijetio i referendumom koji bi odlučio o odvajanju ove oblasti, potičući tako strahove Moskve o centrifugalnim silama separatizma. Njegovi pokušaji podizanja statusa ove oblasti na onaj suverene republike povezane s Ruskom Federacijom nije donijelo nikakvih rezultata. U to isto vrijeme je separatistička Baltičko Republička Stranka, koja je zabranjena 2005. godine, ciljala ka osnivanju četvrte baltičke države. No, organizirani separatistički pokret nije nikada nastao, te su istraživanja pokazala jaku podršku ostajanja ovog teritorija dijelom Rusije.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Karta Kalinjingradske oblasti

Kalinjingradska oblast je Ruska eksklava koja graniči s Litvom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Kalinjingradska oblast obuhvaća najsjeverniji dio područja prijašnje Istočne Pruske, koja je bila eksklava Weimarske Republike.

Zemljopisne zanimljivosti su:

Najviši vrh:

  • Najsjevernija točka: ?
  • Najjužnija točka: ?
  • Najzapadnija točka: ?
  • Najistočnija točka: ?

Vojska[uredi | uredi kôd]

Kalinjingradska oblast je jedna od najmilitariziranih područja Ruske Federacije, a gustoća vojnih instalacija je najveća u Europi.

Ova je oblast stožer Ruske baltičke flote.

Vremenska zona[uredi | uredi kôd]

RTZ1.png

Kalinjingradska oblast se nalazi u Istočnoeuropskom vremenu (lokalno znano i kao Kalinjingradsko vrijeme ili Ruska zona 1).

UTC je +02 (USZ1) zimi, te +03 (USZ1S) ljeti.

Administrativna podjela[uredi | uredi kôd]

Demografija[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine broj stanovnika ove regije je bilo 955.281 (od toga je broja 78% gradskog stanovništva, dok je 22% seoskog stanovništva). Ova je ruska oblast četvrta oblast u Ruskoj Federaciji po gustoći stanovništva s 62,5 osoba po km².

Jako mali broj pruskih Litavaca i Nijemaca koji su živjeli u ovoj regiji prije Drugog svjetskog rata su nakon njegovog završetka ostali živjeti na tom području.

Etničke grupe[uredi | uredi kôd]

Po popisu stanovništva iz 2002. godine nacionali sastav Kalinjingradske oblasti je sljedeći:

U ovoj ruskoj oblasti živi još etničkih grupa koje broje manje od tri stotine osoba.

Uz ovaj broj ljudi koji žive u ovoj oblasti, njih 0,93% odbija se izjasniti o svojoj nacionalnosti ili o svom etnokulturnom identitetu prilikom provedenog popisa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Kalinjingradska oblast
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kalinjingradska oblastGeographylogo.svg Nedovršeni članak Kalinjingradska oblast koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.