Kamenjar

Izvor: Wikipedija
Kamenjar
Kamenjar
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Passeriformes
Porodica:Muscicapidae
Rod:Monticola
Vrsta:M. saxatilis
Dvojno ime
Monticola saxatilis
(Linnaeus, 1766)
Baze podataka

Kamenjar (lat. Monticola saxatilis) je vrsta ptice koja pripada rodu stjenjarki (Monticola), porodica muharice.[1]

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Kamenjar je u Europi gnjezdarica, selica koja zimuje u Africi. U Hrvatskoj ovu vrstu nalazimo češće u primorju. Mediteranske populacije selidbu započinju u kolovozu i srpnju te migriraju noću.

Veličina RH populacije[uredi | uredi kôd]

1000 – 5000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Obitava na otvorenim stjenovitim područjima, stijenama s kamenjarskim livadama i u ruševinama. Za razliku od modrokosa veći broj parova odabire manje strma staništa, s grupama stijena i kamenjare sa škrapama.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Mužjak je za gniježđenja jedna od ruhom najupadljivijih ptica, s jedinstvenom kombinacijom plave glave i plašta, riđim donjim dijelovima i kratkim repom. Ima bijela leđa, koja su najbolje vidljiva u letu. Plaha je vrsta te ju je dosta teško vidjeti. Duljina tijela je 18.5 cm, a raspon krila 33 – 37 cm.

Jedinke ove vrste većinom su solitarne. Gniježđenje započinje krajem travnja, a traje još i kroz svibanj i lipanj. Tijekom sezone gniježđenja ima 1 – 2 legla, s 4 – 5 jaja. Gnijezda se nalaze u horizontalnim pukotinama u stijenama, liticama, ali i zidovima u ruševnim građevinama, a ponekad i u dupljama u drvetu. Gnijezdo gradi od travki i mahovina.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Kamenjar prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) kamenjar je strogo zaštićena vrsta u RH.[2][3]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kamenjar
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Monticola saxatilis

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life
  2. IUCN
  3. Untitled page. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 7. siječnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)