Kamičak (tvrđava kod Ključa)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "utvrda".
(Primjeri uporabe predloška)

Kamičak je malu tvrđavu smještenu na oko 15 km nizvodno od tvrđave u Ključu, na blagom uzvišenju na lijevoj obali rijeke Sane u istoimenom naselju ključke općine. Tvrđava je imala funkciju osiguravanja puta koji je iz Pounja išao prema Vrbasu. Ima oblik ravnokrakog trokuta s jakom branič-kulom visine 15 metara na zapadnom dijelu i bedemima u dužini od 20 metara. Poslije pada Bosne nalazi se u posjedu Hrvatsko-Ugarske u okviru Jajačke banovine, a krajem 15. stoljeća (1495.) je osvajaju Osmanlije. U svome putopisu Benedikt Kuripešić spominje tvrđavicu pod imenom Kamenac.[1] Kamičak je kao i Ključ pripadao župi Banici.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 26. listopada 2010. godine donijela je Odluku kojom povijesno područje – Stari grad Kamičak u Ključu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivo Bojanovski, Kamičak 1, Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom II, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1988, 147; Jelena Mrgić, Kamičak, Leksikon gradova i trgova srednjovjekovnih srpskih zemalja - prema pisanim izvorima - Institut za udžbenike, Beograd 2010., 126.
  2. Kamičak (tvrđava). kons.gov.ba. Pristupljeno 13. ožujka 2016.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ivo Bojanovski, Kamičak 1, Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom II, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1988, 147.
  • Jelena Mrgić, Kamičak, Leksikon gradova i trgova srednjovjekovnih srpskih zemalja - prema pisanim izvorima - Institut za udžbenike, Beograd. 2010, 126.
  • Hamdija Kreševljaković, Stari bosanski gradovi, Naše starine 1, Sarajevo 1953.
  • Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Stari grad Kamičak, historijsko područje, [1]