Nacrt:Kanjon Krke

  Izvor: Wikipedija
  (Preusmjereno s Kanjon Krke)
  Kanjon Krke

  Kanjon Krka je smješten Među gredama u Nacionalnom parku Krka. 1,5 km.

  Opis[uredi | uredi kôd]

  Kanjon Krke

  Kanjon Krka je nizvodno od Roškog slapa, u Nacionalnom parku Krka. Dužina Kanjona je 500 metara, širina od pedesetak do sto metara, smješten među stijenama do 150 metara visine. Ubraja se u najzanimljivije geomorfološke dijelove rijeke Krke. Voda je smaragdno zelena te duboka i hladna. [1] Naniže od Roškog slapa Krka se proširila u izgled jezera dužine oko 1 km, da bi se suzila na 150 - 200 metara, do babin-grada. Prekrasni pogled ‘među gredama’ s klisurama, ostavljaju nezaboravnu duševnu impresiju. Posvuda uz Kanjon mogu se vidjeti pećine i spilje u golom kamenu. U visinama iznad Kanjona vide se divlji golubovi i orlovi. Dolazeći do ‘Uskih stijena’ vidi se čudna igra prirode. Kroz otvor ‘šuplja greda’, vidi se tok Krke“, Velika peć ili Šuplja greda koja se nalazi na izlazu s lijeve strane obale kanjona. Kako je špilja otvorena obostrano, pogled seže do Roškog slapa s druge strane do otoka Visovca. Špilja je dužine 17 metara u blizini utvrde Kamičak. Kanjonom plove izletnički brodovi Nacionalnog parka „Krka“. U blizini je sagrađena kapelica svetog Nikole zaštitnik pomoraca. Na niže kanjona na sredini se nalazi rasjed u kojem prilikom glasanja, glasanje se pretvara u trostruku jeku. Mjesto Među gredama poznato je po snimljenom filmu Winetou.[2][3][4][5]

  Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Čatlak, Zrinka. Kako je sve počelo: kanjon. www.np-krka.hr. Pristupljeno 28. siječnja 2022.
  2. Čatlak, Zrinka. Među gredama: uski kanjon kojim teče smaragdna Krka. www.np-krka.hr. Pristupljeno 28. siječnja 2022.
  3. Boras, Lucija. 20. listopada 2020. Kanjon rijeke Krke sa skrivenog vidikovca i jedno obećanje. Medium (engleski). Pristupljeno 28. siječnja 2022.
  4. Sretne vijesti: Vidra, strogo zaštićena vrsta, i dalje je prisutna duž kanjona rijeke Krke. NACIONAL.HR. Pristupljeno 28. siječnja 2022.
  5. Čatlak, Zrinka. Što u kanjonu Među gredama radi Indijanski poglavica Winnetou?. www.np-krka.hr. Pristupljeno 28. siječnja 2022.