Kapela sv. Roka u Galgovu

Izvor: Wikipedija

Kapela sv. Roka u Galgovu je rimokatolička građevina u mjestu Galgovu, općina Samobor, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kapela je smještena na najvišem položaju u centru naselja i dominira u prostoru. Jednobrodna je građevina pravokutnog tlocrta s užim i nižim svetištem sa stješnjenom apsidom, a svođena je češkim svodovima. Sjeverno od svetišta je sakristija, a na njihovom spoju izdiže se zvonik. Sazidana je 1678. na mjestu starije drvene kapele, 1765. je dozidana, a do 1910. godine je dva puta mijenjan zvonik. U svetištu i dijelu bočnih zidova su freske iz 18. st., na svodovima lađe iz 1901., a na sjevernom zidu je zidna slika Zlatka Price. Djelomično je sačuvan inventar iz vremena gradnje te iz kasnijih razdoblja.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1469 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kapela sv. Roka Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.