Kapetan Amerika: Ratnik zime

Izvor: Wikipedija
Kapetan Amerika: Ratnik zime
Logo filma
Naslov izvornika
Captain America:
The Winter Soldier
RedateljAnthony Russo
Joe Russo
ProducentKevin Feige
ScenaristChristopher Markus
Stephen McFeely
Glavne ulogeChris Evans
Scarlett Johansson
Sebastian Stan
Anthony Mackie
Cobie Smulders
Frank Grillo
Emily VanCamp
Hayley Atwell
Robert Redford
Samuel L. Jackson
GlazbaHenry Jackman
SnimateljTrent Opaloch
MontažaJeffrey Ford
Matthew Schmidt
ScenografijaAric Cheng
Jann K. Engel
Richard F. Mays
Barbara Mesney
David Moreau
Julien Pougnier
Anshuman Prasad
Paul Sonski
Mike Stassi
Randall D. Wilkins
KostimografijaLeslie Pope
StudioMarvel Studios
DistributerWalt Disney Studios Motion Pictures
Godina izdanja4. travnja 2014. (SAD)
3. travnja 2014. (Hrvatska)
Trajanje136 minuta
Država SAD
Jezikengleski
Žanrakcija
epika
fantastika
pustolovina
znanstvena-fantastika
Proračun$170–177 milijuna
Zarada$714.4 milijuna
Prethodni
Sljedeći
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Kapetan Amerika: Ratnik zime je američki film redatelja Anthonyja Joea Russoa iz 2014. godine.

Baziran je na liku Marvel Comicsa Kapetan Amerika, kojeg glumi Chris Evans. Film je producirao Marvel Studios, a distribuirao ga je Walt Disney Studios Motion Pictures. Deveti je film u Marvel Cinematic Universeu i nastavak filma Kapetan Amerika: Prvi osvetnik. Osim Evansa, glumačku postavu čine Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford i Samuel L. Jackson.

U filmu, Kapetan Amerika, Black Widow i Falcon udružuju snage kako bi razotkrili zavjeru u organizaciji pod imenom S.H.I.E.L.D. i suočili se s tajanstvenim ubojicom poznatim kao Ratnik Zime.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Dvije godine nakon bitke u New Yorku, Steve Rogers živi u Washington D.C., gdje radi za S.H.I.E.L.D. dok se pokušava prilagoditi modernom društvu. Rogers i Natasha Romanoff poslani su zajedno sa S.T.R.I.K.E. timom, na čelu s agentom Rumlowom, da oslobode taoce na S.H.I.E.L.D.-ovom brodu kojeg je napao plaćenik Georges Batroc. Steve je otkrio Romanoffu kako uzima datoteke s brodskih računala bez njegovog znanja. U sjedištu agencije, Triskelion, Rogers traži objašnjenja od Nicka Furyja, koji mu pokazuje projekt "Insight": tri Helicarriera povezana sa špijunskim satelitima i dizajnirana da spriječe bilo kakvu prijetnju. Fury ne uspijeva dešifrirati podatke koje je pronašla Natasha i, sumnjivo, traži od Alexandera Piercea, glavnog tajnika S.H.I.E.L.D.-a, da odgodi projekt Insight.

Furyja napadaju ljudi predvođeni ubojicom poznatim kao Ratnik Zime. Fury uspijeva pobjeći i skriva se u Rogersovoj kući, ali nakon što je Rogersu dao USB s podacima, Furyja je ubio Ratnik Zime. Sutradan Rogersa poziva Alexander Pierce, a kada odbije Pierceu otkriti informacije o Furyju, proglašava ga neprijateljem S.H.I.E.L.D.-a i prisiljen je pobjeći. Steve se sastaje s Natashom i zahvaljujući podacima USB-a otkrivaju tajni bunker S.H.I.E.L.D.-a pod kampom Lehigh, u New Jerseyu, vojnoj bazi u kojoj je Rogers treniran tijekom Drugog svjetskog rata. Tamo aktiviraju superračunalo koje sadrži svijest Arnima Zole, koji im otkriva da je od osnutka S.H.I.E.L.D.-a HYDRA potajno infiltrirala u organizaciju, šireći kaos diljem svijeta u nadi da će čovječanstvo spontano odustati od slobode u zamjenu za sigurnost i eliminirati moguće prijetnje poput Howarda Starka. Rogers i Romanoff tada uspijevaju preživjeti raketu lansiranu protiv bunkera i shvatiti da je Pierce vođa HYDRA-e.

Njih dvoje traže pomoć od Sama Wilsona, Steveovog prijatelja i bivšeg padobranca USAF-a (United States Air Force Pararescue) i pilota krilnog odijela "Falcon". Njih troje ispituju agenta Jaspera Sitwella, zapravo člana HYDRA-e, koji im otkriva da je Zola razvila algoritam sposoban identificirati pojedince koji bi se u budućnosti mogli suprotstaviti njihovim planovima, a zatim ih eliminirati zahvaljujući novom Helicarrieru. Rogersa, Romanoffu i Wilsona napada Ratnik Zime, koji ubija Sitwella. Tijekom bitke Rogers otkriva da je Ratnik Zime zapravo Bucky Barnes, njegov najbolji prijatelj, zarobljen i podvrgnut eksperimentima tijekom Drugog svjetskog rata. Trojac spašava Mariju Hill, koja ih vodi u sigurno utočište gdje Fury, koji je lažirao svoju smrt, planira misiju sabotiranja Helicarriersa zamjenom njihovih kontrolnih čipova.

U Triskelionu, članovi Svjetskog vijeća sigurnosti dolaze svjedočiti lansiranju Helicarriera, a Steve komunicira s cijelom S.H.I.E.L.D. bazom pravog HYDRA plana. Black Widow, prerušena u člana Vijeća, razoruža Piercea, kojeg je Fury prisilio da otključa bazu podataka S.H.I.E.L.D.-a, kako bi cijelom svijetu otkrio prave planove HYDRA-e. Nakon kratke borbe, Fury puca u Piercea, ubivši ga. U međuvremenu, Rogers i Wilson napadaju Helicarrierse i uspijevaju zamijeniti dva od tri čipa, ali Ratnik Zime uništava Wilsonov oklop i pridružuje se Rogersu na posljednjem Helicarrieru. Tijekom borbe Rogers pokušava vratiti Buckyjevo pamćenje i uspijeva zamijeniti posljednji čip, dopuštajući tako Mariji Hill da preuzme kontrolu i dopusti trojici Helicarriera da se međusobno unište. Helicarrier na kojem se nalaze Rogers i Ratnik Zime zabijaju se u Triskelion, a Rogers pada u rijeku Potomac i pada u nesvijest. Ratnik Zime ga izvlači iz vode i nestaje u šumi. S kompromisom S.H.I.E.L.D.-a Natasha se pojavljuje pred senatskim odborom kako bi dala objašnjenja, a Fury, za kojeg se vjeruje da je mrtav, kreće u potragu za preostalim HYDRA stanicama, dok Rogers i Wilson odlučuju krenuti u potragu za Ratnikom Zime.

U sceni tijekom odjavne špice, barun Strucker i neki znanstvenici, u HYDRA laboratoriju, proučavaju Lokijevo žezlo i dva zatvorenika: jedan se može kretati nevjerojatnom brzinom, dok drugi posjeduje telekinetičke moći. U sceni nakon odjavne špice, Ratnik zime posjećuje Buckyjev memorijal u Smithsonian Institution-u.

Glumci[uredi | uredi kôd]

  • Chris Evans kao Steve Rogers / Kapetan Amerika: vojnik Drugog svjetskog rata koji kroz serum posjeduje poboljšane ljudske fizičke sposobnosti.
  • Scarlett Johansson kao Natasha Romanoff / Black Widow: visoko obučeni špijun koja radi za S.H.I.E.L.D. Film će istražiti više njezine prošlosti i stvoriti blisko prijateljstvo s Kapetanom Amerika.
  • Sebastian Stan kao James "Bucky" Barnes / Ratnik zime: najbolji prijatelj Stevea Rogersa, prijavljen kao preminuo tijekom Drugog svjetskog rata, pretvoren je u nemilosrdnog ubojicu nakon ispiranja mozga od strane HYDRA-e.
  • Anthony Mackie kao Sam Wilson / Falcon: ex-padobranac stručnjak u zračnoj borbi kroz mehanička krila. On je saveznik Kapetana Amerike.
  • Cobie Smulders kao Maria Hill: agentica koja blisko surađuje s Nick Furyjem.
  • Frank Grillo kao Brock Rumlow: agent S.H.I.E.L.D.-a, operativac S.T.R.I.K.E. tima, zapravo član HYDRA-e.
  • Emily VanCamp kao Sharon Carter / Agent 13: S.H.I.E.L.D.-ova agentica i susjeda Stevea Rogersa.
  • Hayley Atwell kao Peggy Carter: umirovljena časnica Strateškog Znanstvenog Rezervata, suosnivač S.H.I.E.L.D.-a i ljubavni interes Stevea Rogersa.
  • Robert Redford kao Alexander Pierce: jedan od vođa S.H.I.E.L.D.-a, zapravo član HYDRA-e.
  • Samuel L. Jackson kao Nick Fury: direktor S.H.I.E.L.D.-a

Osim toga, Toby Jones, Maximiliano Hernández i Garry Shandling repriziraju svoje uloge iz prethodnih MCU filmova Arnima Zole, Jaspera Sitwella i senatora Sterna. Georges St-Pierre glumi Georgesa Batroca. Callan Mulvey glumi Jacka Rollinsa. Chin Han, Jenny Agutter (koja se prethodno pojavila u Osvetnicima), Alan Dale i Bernard White igraju članove Svjetskog vijeća sigurnosti.

Cameo[uredi | uredi kôd]

  • Stan Lee kao zaštitar Smithsonian Institution-a.
  • Ed Brubaker tvorac lika Kapetana Amerike, pojavljuje se kao jedan od znanstvenika koji rade na Ratniku zime.
  • Joe Russo ko-redatelj, kao liječnik koji pomaže Nicku Furyju.

Thomas Kretschmann, Henry Goodman, Elizabeth Olsen i Aaron Taylor-Johnson glume Baruna Struckera, Dr. List, blizance Wandu i Pietra Maximoffa u sceni tijekom odjavne špice.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Razvoj[uredi | uredi kôd]

U travnju 2011., prije nego što je Kapetan Amerika: Prvi osvetnik objavljen u kinima, scenaristi Christopher Markus & Stephen McFeely objavili su da je Marvel već angažirao dvojac da radi na nastavku filma. U rujnu 2011. godine Chris Evans je rekao da nastavak možda neće biti objavljen do 2014. godine. U siječnju 2012. godine, Neal McDonough, koji je glumio Dum Duma Dugana u filmu Kapetan Amerika: Prvi osvetnik, spomenuo je da će nastavak vjerojatno biti snimljen nakon završetka filma Thor: Svijet tame, koji bi vjerojatno bio prije kraja 2012. godine. Do ožujka 2012. godine Marvel je smanjio moguće redatelje za nastavak na tri kandidata: Georgea Nolfija, F. Garyja Graya i braću Anthonyja i Josepha Russoa. Walt Disney Studios najavio je planirano izdanje nastavka filma Kapetan Amerika: Prvi osvetnik 4. travnja 2014. Disney je rekao: "Drugi nastavak će se nastaviti tamo gdje... Osvetniciodlaze, dok Steve Rogers nastavlja svoju povezanost s Nickom Furyjem, S.H.I.E.L.D.-om i bori se da prihvati svoju ulogu u suvremenom svijetu.". Markus je kasnije pojasnio: "Mislim da je S.H.I.E.L.D. voda u kojoj Rogers pliva. To je definitivno film Kapetana Amerike. Znate, ako je prvi film bio film o američkoj vojsci, onda je ovo film o S.H.I.E.L.D.-u... Naučit ćete više o S.H.I.E.L.D.-u. Naučit ćete odakle je došao i kamo ide i neke od cool stvari koje imaju." U travnju je F. Gary Gray povukao svoje ime iz režiranja, odlučivši umjesto toga režirati biografski film Straight Outta Compton.

Snimanje[uredi | uredi kôd]

Glavno snimanje započelo je 1. travnja 2013. u studiju Raleigh Manhattan Beach Studios u Los Angelesu, pod radnim nazivom Freezer Burn. Scene koje se odvijaju na Lemurian Staru snimljene su na zapovjedniku lansiranja mora, usidrenom u Long Beachu u Kaliforniji. Početkom svibnja Dominic Cooper potvrdio je da će se vratiti kao Howard Stark. Produkcija se 14. svibnja 2013. preselila u Washington, D.C. sa snimanjem u National Mallu i mostu Theodore Roosevelt. Sljedećeg dana, Garry Shandling je viđen na setu kako ponavlja svoju ulogu Iron Mana 2, senatora Sterna. Ostale lokacije snimanja u Washingtonu, D.C. uključivale su hotel Willard i Dupont Circle.

Snimanje u Clevelandu započelo je 17. svibnja i trebalo je trajati do sredine lipnja, a lokacije su bile predviđene na West Shorewayu, postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Southerly u Cuyahoga Heightsu i brani groblja Lakeview. Cleveland je izabran kao zamjena za Washington, D.C, a istočna 6. ulica grada udvostručena je kao 7. i D Streets na jugozapadu D.C.-a. Ostale lokacije u Clevelandu uključivale su Banku federalnih rezervi u Clevelandu, Javnu knjižnicu Cleveland, Državno sveučilište Cleveland, Cleveland Arcade, Tower City Center, Cleveland Museum of Art i Povijesno društvo zapadnih rezervi. Snimke interijera također su snimljene unutar privatnih kuća i kongregacijske crkve Hodočasnika u Tremontu. Snimanje u Clevelandu završeno je 27. lipnja 2013. godine.

Trent Opaloch, najpoznatiji po svom radu na Okrugu 9 i Elysiumu, doveden je kao direktor fotografije. Opaloch je rekao da su, pokušavajući oponašati trilere iz 1970-ih koji su poslužili kao inspiracija piscima i redateljima, uprizorenje i rasvjeta pokušali donijeti realizam kroz "klasično kadriranje i naturalističko osvjetljenje", a snimanje je obavljeno ručnim kamerama. Kaskaderski rad usmjeren je na realistično djelovanje, davanje prioriteta praktičnim učincima. Scene borbe bile su postavljene mjesecima, s koreografijom koja je imala za cilj istaknuti nadljudske kvalitete Kapetana Amerike: napad na brod S.H.I.E.L.D. imao je nevidljivost dok je kapetan nokautirao neprijatelje kako bi spriječio otkrivanje, a borba na autocesti s Ratnikom zime bila je više "last minute" kako bi se istaknula borba likova za opstanak.

Za razliku od brzog uređivanja i pomicanja kamera modernih akcijskih filmova, Ratnik zime imao je za cilj prikazati duže akcijske scene koje su se osjećale visceralnije i opasnije. Braća Russo su spomenuli scenu banke, pljačke Heata kao veliki utjecaj, koju su opisali kao "najintenzivnijih osam minuta snimanja filma koje sam vidio u kinu", i akcijske scene redatelja Briana De Palme, poput pljačke trezora u Nemoguća misija (1996.), gdje se "vrlo simpatični likovi stavljaju u nemoguće situacije da je publika stavljena na rub kako će pobjeći". Primjeri takvih scena uključuju zasjede na Nicka Furyja na ulici i Kapetana Ameriku u dizalu.

Glazba[uredi | uredi kôd]

U lipnju 2013. godine Henry Jackman najavio je da će skladati soundtrack filma. Album soundtracka objavio je Hollywood Records 1. travnja 2014.

Distribucija[uredi | uredi kôd]

Kino[uredi | uredi kôd]

Kapetan Amerika: Ratnik zime objavljen je na 32 tržišta 26. ožujka 2014. i u Sjevernoj Americi 4. travnja 2014., u 2D, 3D i IMAX 3D. Film je debitirao na 668 IMAX ekrana diljem svijeta, što je rekord za filmove koji su objavljeni u travnju. Chris Evans i Scarlett Johansson na aukciji su prodali propusnice za jednu od premijera u dobrotvorne svrhe. Kapetan Amerika: Ratnik zime je 2. dio druge faze MCU-a.

Home video[uredi | uredi kôd]

Kapetan Amerika: Ratnik zime objavio je Walt Disney Studios Home Entertainment za digitalno preuzimanje 19. kolovoza 2014. i na Blu-rayu, Blu-rayu 3D-u i DVD-u 9. rujna 2014. Fizička medijska izdanja uključuju snimke iza kulisa, audio komentare, izbrisane scene i rolu bloopera.

Film je također prikupljen u box setu s 13 diskova, pod nazivom "Marvel Cinematic Universe: Phase Two Collection", koji uključuje sve filmove druge faze u Marvelovom filmskom svemiru. Objavljen je 8. prosinca 2015. Kapetan Amerika: Ratnik zime pušten je u 4K UHD Blu-Rayu 23. travnja 2019.

Nastavak[uredi | uredi kôd]

Nastavak pod nazivom Kapetan Amerika: Građanski rat objavljen je u hrvatskin kinima 5. svibnja 2016., ponovno u režiji Anthonyja i Joea Russoa a napisali su ga Christopher Markus i Stephen McFeely. Evans, Johansson, Stan, Mackie, VanCamp i Grillo zaokupljaju svoje uloge Ratnika zime, a pridružuju im se Robert Downey Jr. kao Tony Stark/Iron Man, Paul Bettany kao Vision, Jeremy Renner kao Clint Barton/Hawkeye, Don Cheadle kao James "Rhodey" Rhodes/War Machine, Elizabeth Olsen kao Wanda Maximoff/Scarlet i Paul Rudd kao Scott-Lang/Ant-Man. Tom Holland kao Spider-Man i Chadwick Boseman kao T'Challa / Black Panther također su predstavljeni.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]