Kapitolska vučica

Izvor: Wikipedija
Kapitolska vučica
nepoznat autor, oko 500. pr. Kr. - 480. pr. Kr.
bronca, visina 85,1 cm, dužina 75 cm
Kapitolski muzeji,
Rim
Portal: Likovna umjetnost

Kapitolska vučica (tal. Lupa Capitolina) je simbol antičkog Rima; etrurska brončana skulptura vučice iz 5. st. pr. Kr. koja doji izložene blizance Romula i Rema i koja pozorno ogledava. Djelo je oduvijek simboliziralo Rim.

Mršava i žilava vučica, koja je posvećena Marsu i koja je spasila njegove sinove od propasti, prikazana je s neobičnim smislom za ono što je karakteristično životinjsko. Jasno se razabiru odjeci starijih etrurskih umjetnina (poput skulpture Himere)kao i tijesne veze sa stilom reljefa iz hrama na jezeru Nemi. U duhu etrurske skulpture, ona je vjerojatno predstavljala čuvara zaštitnika.

Za stvaranje ove skulpture najzaslužnija je probuđena nacionalna svijest mlade rimske republike nakon protjerivanja Tarkvinijevaca. U starom Rimu, na Kapitolu, se čuvala živa vučica koja je podsjećala Rimljane na mitsko osnivanje Rima. Po slavnom oratoru i državniku, Ciceronu, skulptura slična ovoj je bila izložena na javnom mjestu, ali je bila uništena munjom.

Popularna asocijacija ove skulpture s legendom o Romulu i Remu inspirirala je Pollaiola za renesansni dodatak dvaju blizanaca krajem 15. st.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kapitolska vučica

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]