Karaburun

Izvor: Wikipedija
Karaburun
Podatci
Smještaj Jadransko more
Država Albanija
Površina 62 km2
Broj stanovnika nenaseljen
Karaburun Peninsula with Maja e Koretës.jpg

Karaburun (albanski: Gadishulli i Karaburunit) je najveći poluotok u Albaniji, koji se nalazi u Vlorskom okrugu.

Poluotok se nalazi u jugozapadnoj Albaniji, na istočnoj strani Otrantskih vrata, gdje se Jadransko more spaja s Jonskim morem. Udaljen je 72 km od talijanskog grada Salenta. Najviša točka poluotoka je vrh Maja e Koretës s 826 metra nadmorske visine na sjeverozapadu poluotoka je vrh Maja e Ilqes s 733 m. Ima površinu od 62 km2 i nije naseljen.[1] Dug je 16 km a širok od 3 do 4,5 km.

Poluotok je pod zaštitom države a na njemu se nalazi vojna baza Pasha Liman. Okolne morske vode čine dio Nacionalnog parka Karaburun-Sazan.[2] Na jugu poluotoka i dalje prema kopnu se nalazi Nacionalni park Llogara. Otok Sazan udaljen je 4,8 km a između njih je Mezokanal. Na sjeveru poluotoka se nalazi rt, Kepi I Gjuhëzës, najzapadnija točka kontinentalne Albanije.

Špilja Haxhi Aliu

Poluotok ima blagu mediteransku klimu s vrućim ljetima i blagim suhim zimama. Na Karaburunu obitava ugrožena glavata želva, a viđena je također i sredozemna medvjedica.[3] Vegetacija je siromašna, nešto hrastovine nalazi se na zapadnoj strani poluotoka dok su na plato Ravene pašnjaci. Istočna strana je prekrivena grmljem i borovima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Vodič: Vlorë na Wikivoyageu

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Karaburun.

Izvori[uredi | uredi kôd]