Prijeđi na sadržaj

Karharodontosaur

Izvor: Wikipedija
Karharodontosaur
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila
Donja kreda
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Sauropsida
Nadred:Dinosauria
Red:Saurischia
Podred:Theropoda
Natporodica:Carcharodontosauridae
Porodica:Carcharodontosaurinae
Rod:Carcharodontosaurus
Stromer, 1931.
Baze podataka

Karharodontosauri (Carcharodontosaurus), prapovijesni dinosauri mesožderi. Ime im znači gušter oštrih zuba.

S težinom od 6 do 15 tona i dužinom glave od 1,6 metara, ova životinja je mogla biti veća od tiranosaura. Procjenjena maksimalna dužina iznosi 13,5 m. Zubi su mu bili 20 cm dugi. Ipak, smatra se da, iako je karharodontosaur mogao biti teži od tiranosaura, imao je dvostruko manji mozak.

Osim ostatka tijela i rep mu je bio masivan i imao je teške kosti. Prednje noge su mu bile kratke, imale su po tri prsta i jake kandže. Prema odlikama vrlo je sličan gigantosauru, pa postoje indikacije da se radi o istoj životinji.

Živio je na području sjeverne Afrike kao lovac, a možda i kao strvinar.

Nalazišta fosila

[uredi | uredi kôd]

Prvi fosilni nalazi otkriveni su u Africi 1920. godine. Tada su europski paleontolozi otkrili dijelove lubanje i manji broj kostiju. Smješteni su u muzej u južnoj Njemačkoj, ali je ta zgrada oštećena 1944. godine prilikom savezničkog bombardiranja, te su fosili tada bili uništeni. Tim s čikaškog sveučilišta je 1996. godine na planini Atlas u Maroku na jednom grebenu pronašao lubanju još veću od one koja je uništena tijekom Drugog svjetskog rata.

Vrste

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Fossilworks: Carcharodontosaurus. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2016. Pristupljeno 21. veljače 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)