Karl von Bülow

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karl von Bülow
Karl von Bülow (1846-1921).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 24. travnja 1846.
Mjesto rođenja Berlin, Pruska
Datum smrti 31. kolovoza 1921.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Karl Wilhelm Paul von Bülow
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1864.-1916.
Čin Feldmaršal
Ratovi Austrijsko-pruski rat
Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Prva bitka na Aisnei
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 2. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Wilhelm Paul von Bülow (Berlin, 24. travnja 1846.Berlin, 31. kolovoza 1921.) je bio njemački feldmaršal i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 2. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Karl von Bülow rođen je 24. travnja 1846. godine u pruskoj vojničkoj obitelji jer su i njegov otac i njegov djed imali vojničke karijere. Bülow je pristupio pruskoj vojski 1864. godine, te se u istoj borio tijekom Austrijsko-pruskog rata. Sudjelovao je i Prusko-francuskom ratu. Iako nije pohađao vojnu akademiju 1876. godine pridružen je Glavnom stožeru. Godine 1902. dobio je zapovjedništvo nad 2. gardijskom divizijom, dok je 1903. postao zapovjednikom III. korpusa smještenog u Berlinu. Bülow je je čin pukovnika dostigao 1893. godine, general bojnikom je postao 1897. godine, dok je 1900. godine promaknut u čin general poručnika. Generalom pješaštva je postao 1904. godine, dok je čin general pukovnika dostigao 1912. godine. U rujnu 1912. postao je glavnim inspektorom III. vojnog područja sa sjedištem u Hannoveru.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Početkom Prvog svjetskog rata Bülow je postao zapovjednikom njemačke 2. armije koja je zajedno sa 1. i 3. armijom bila dio jakog njemačkog desnog krila koje je sukladno Schlieffenovom planu trebala preko Belgije prodrijeti u Francusku. U sklopu tog plana Bülow je početkom rata bio nadređen zapovjednicima 1. i 3. armije generalu Aleksanderu von Klucku i generalu Maxu von Hausenu. Bülow je po prirodi bio dosta oprezan, što je smetalo zapovjedniku njemačke 1. armije Klucku koji se Glavnom stožeru žalio na Bülowa da je jednostavno prespor. Bülow u to vrijeme nije bio najboljeg zdravlja tako da je 17. kolovoza 1914. načelnik njemačkog Glavnog stožera Helmuth von Moltke zbog nesuglasica između Bülowa i Klucka odlučio da stavi izvan snage odluku od 9. kolovoza da 1. armija bude podređena 2. armiji.

Neovisno o nesuglasicama s Kluckom, Bülowljeva 2. armija je u početnim operacijama bilježila je uspjehe. Tako je 22. - 23. kolovoza zauzela tvrđavu Namur, te u u Bitki kod Charleroia porazila francusku 5. armiju generala Charlesa Lanrezaca. Međutim, ušavši u Francusku pojavila se 50 kilometarska praznina između njemačke 1. i njemačke 2. armije. Navedena praznina zabrinjavala je Bulowa, te je odlučeno da se Kluckova armija vrati prema 2. armiji. Uslijedio je protunapad Britanskih ekspedicijskih snaga i francuske 5. armije pod novim zapovjednikom generalom Franchet d'Espereyom, te su njemačke snage poražene u Prvoj bitci na Marni uslijed čega su se povukle do rijeke Aisne. Napadi saveznika na njemačku 1. i 2. armiju u Prvoj bitci na Aisnei bili su odbijeni nakon čega je uslijedilo razdoblje rovovskog ratovanja.

Umirovljenje i smrt[uredi VE | uredi]

Bülow je 27. siječnja 1915. unaprijeđen u feldmaršala. U ožujku 1915. pretrpio je srčanu udar uslijed čega je 4. travnja 1915. ustupio zapovjedništvo 2. armije Fritzu von Belowu. Istog dana kada je prepustio zapovjedništvo 2. armije odlikovan je ordenom Pour le Mérite. Bulow je stavljen na raspolaganje Glavnom stožeru, ali, iako se želio vratiti u aktivnu službu, novo zapovjedništvo nije dobio, te je umirovljen 22. lipnja 1916. godine. Do svoje smrti živio je u Berlinu u kojem je i umro 31. kolovoza 1921. godine.

Grob Karla von Bülowa na groblju u Berlinu

Literatura[uredi VE | uredi]

Ronald Pawly, Kaiser's Warlords: German Commanders of World War I, Osprey publishing, 2003., str. 32
Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 243

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Karl von Bülow na stranici First World War.com
(eng.) Karla von Bülow na stranici Historyofwar.com
(eng.) Karl von Bülow na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl von Bülow na stranici Deutschland14-18.de