Karl von Einem

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karl von Einem
Nicola Perscheid - Karl von Einem.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. siječnja 1853.
Mjesto rođenja Herzberg am Harz, Pruska
Datum smrti 7. travnja 1934.
Mjesto smrti Mülheim, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Karl Wilhelm George August
Gottfried von Einem
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.-1919.
Čin General pukovnik
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Proljetna ofenziva
Ofenziva od 100 dana
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Wilhelm George August Gottfried von Einem (Herzberg am Harz, 1. siječnja 1853.Mülheim, 7. travnja 1934.) je bio njemački general i vojni zapovjednik, te pruski ministar rata u razdoblju prije Prvog svjetskog rata. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Karl von Einem rođen je 1. siječnja 1853. godine u aristokratskoj obitelji. Njegov otac je također bio vojnik. Einem je 1870. stupio u prusku vojsku, te se borio u Prusko-francuskom ratu. Godine 1890. pridružen je glavnom stožeru bez da je završio vojnu akademiju, što je tada bilo izuzetno rijetko dostignuće. Einem je 1897. godine postao je pukovnikom, dok je čin general bojnika dostigao je 1900. godine. Godine 1898. pridružen je pruskom ministarstvu rata, te je 1903. godine unaprijeđen u čin general poručnika. Te godine postao je pruskim ministrom rata, te je sudjelovao u modernizaciji pruske vojske posebice unaprijeđujući topništvo. Protivio se omasovljenju vojske smatrajući da će to imati negativan utjecaj na časnički kadar koji je bio gotovo isključivo aristokratskog podrijetla. Jedan je od rijetkih koji je smatrao da Schlieffenov plan ima nedostatka. Pruski ministar rata bio je do 1909. godine kada mu je dodijeljeno zapovjedništvo VII. korpusa smještenog u Münsteru.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Einem je Prvi svjetski rat dočekao s činom generala konjice i kao zapovjednik VII. korpusa koji je bio u sastavu njemačke 2. armije. Sa VII. korpusom sudjelovao je u opsadi Liegea i Prvoj bitci na Marni. Poslije bitke na Marni Einem je 12. rujna 1914. godine zamijenio generala Maxa von Hausena na mjestu zapovjednika 3. armije kojom je zapovijedao do kraja rata.

Njemačka 3. armija držala je front u francuskoj pokrajini Champagne, te je Einem tri mjeseca nakon što je imenovan zapovjednikom iste morao suzbiti francusku ofenzivu. Francuska ofenziva u Prvoj bitci u Champagni koja je trajala od 20. prosinca 1914. do 17. ožujka 1915. godine imala je u početku određeni uspjeh, ali je Einem uspio odbiti francuski napad i zadržati njemačke linije, te nanijeti gubitke Francuzima od 240.000 ljudi izbačenih iz stroja. Za navedena postignuća Einem je 27. siječnja 1915. godine unaprijeđen u general pukovnika, te je 16. ožujka 1916. primio orden Pour le Mérite.

U jesen 1916. francuska ofenziva je obnovljena u Drugoj bitci u Champagni. Ovaj put su 52 francuske divizije pokušale probiti njemačke linije, ali je Einem pravilno predvidio glavni pravac francuskog napada, te ga je uspio odbiti uz intenzivnu uporabu topništva. Dio ratišta koji je držala 3. armija bio je tijekom 1916. godine relativno miran obzirom da se težište borbi prenijelo na Verdun i Sommu. Početkom 1917. godine Einemova 3. armija bila je krajnjem dijelu rasporeda njemačkih snaga koje su napadnute od strane francuske 4. armije u Drugoj bitci na Aisnei. Einemova 3. armija sudjelovala je i u Ludendorffovoj Proljetnoj ofenzivi. Treća armija nije sudjelovala u prva četiri njemačka napada, ali je sudjelovala u petom u kojem je zajedno sa 1. armijom u Drugoj bitci na Marni pokušala opkoliti Reims i tako ojačati njemački položaj. Einemova 3. armija je napadala istočno od Reimsa, ali je njezin napad odbijen od strane francuske 4. armije.

Njemačka 3. armija u početku nije bila predmet savezničke Ofenzive od 100 dana. Međutim, u rujnu 1918. godine napadnuta je od strane Američkih ekspedicijskih snaga, te je pretrpjela velike gubitke i prisiljena na povlačenje. Einemova 3. armija morala se povući oko 12 km u prvih pet dana ofenzive, te je zauzela položaje najprije na rijeci Aisne, a nakon toga na rijeci Meuse. Na kraju rata, 10. studenog 1918. godine Einem je dobio zapovjedništvo nad Grupom armija prijestolonasljednika Vilima, te je nadgledao njenu demobilizaciju i povratak vojnika u domovinu.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon povratka u Njemačku, Einem je u siječnju 1919. umirovljen. Napisao je memoare, te knjigu o pruskoj vojsci. Umro je 7. travnja 1914. godine u Mülheimu. Pokopan je na groblju u Münsteru.

Literatura[uredi VE | uredi]

Ronald Pawly, Kaiser's Warlords: German commanders of World War I, Osprey publishing, 2003., str. 42-43
Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 391-392

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Karl von Einem na stranici First World War.com
(eng.) Karl von Einem na stranici Historyofwar.com
(eng.) Karl von Einem na stranici PrussianMachine.com
(njem.) Karl von Einem na stranici Deutschland14-18.de