Karuselna tokarilica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karuselna tokarilica.
Karusel tokarilica ima vodoravno položenu steznu ploču za prihvat izratka.

Karuselna tokarilica ili karusel tokarilica je posebna vrsta tokarilice koja služi za obradu dijelova velikih promjera (promjeri i veći od 15 metara), s okomito postavljenim glavnim navojnim vretenom. Karusel tokarilica ima vodoravno položenu steznu ploču za prihvat izratka. Postolje karusel tokarilice s jednim ili dva okomita stupa za okomito pomicanje grede. Po vodoravnoj gredi se kreću jedan (kod jednostupne) ili dva suporta (kod dvostupne). Promjeri tokarenja kod jednostupnih su od 630 do 1 500 milimetara, dok su kod dvostupnih od 1 500 do 25 000 milimetara.

Tokarilica[uredi | uredi kôd]

Tokarilica ili tokarski stroj je alatni stroj za strojnu obradu odvajanjem čestica, pomoću kojih se rezanjem obrađuju i izrađuju dijelovi okruglog (rotacijskog) oblika. Tokarenjem mogu se obraditi okrugle plohe s vanjske i unutarnje strane. Osim operacije tokarenja mogu se na tokarilicama vršiti i operacije ljuštenja, istokarivanja, bušenja, izbušivanja, upuštanja, razvrtanja, rezanja vanjskih i unutarnjih navoja, vrtloženja i ljuštenja vanjskih i unutarnjih navoja. Pri uzdužnom, poprečnom i koničnom tokarenju izradak se okreće a oštrica se tokarskog noža posmično kreće pravcem koji je paralelan, okomit ili nagnut prema osi vrtnje izratka. Pri kuglastom tokarenju oštrica tokarskog noža kreće se u posmičnom kretanju po kružnici oko osi koja prolazi središtem kugle. Pri krivuljastom tokarenju oštrica tokarskog noža slijedi u posmičnom kretanju neku krivulju. [1]

Tokarilica se nekoć pokretala ručno, s pomoću vodenoga kola ili parnoga stapnog stroja, a danas se redovito pogoni elektromotorom. Osnovni su joj dijelovi:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Tehnička enciklopedija" (Alatni strojevi), glavni urednik Hrvoje Požar, Grafički zavod Hrvatske, 1987.
  2. tokarenje, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.