Kasijan Imolski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kasijan Imolski
Kasijan Imolski
Rođen oko 240.
Preminuo 13. kolovoza 302./304.
Imola
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 13. kolovoza
Zaštitnik učitelja, župnih činovnika i stenografa
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Kasijan, lat. Sanctus Cassianus, tal. San Cassiano, (Rim, oko 240.Imola, 13. kolovoza 302./304.), prema kršćanskoj predaji, liječnik, biskup i mučenik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sveti Kasijan je najvjerojatnije rođen u sjevernoj Italiji, u imućnoj rimskoj obitelji. Na nagovor djeda, rimskog prefekta, kao mladić se odlučio izučiti "slobodne vještine". Najviše je znanja stekao iz medicine i prava, te se najprije istaknuo kao uspješan liječnik. Iz Rima je Kasijan oko 300. godine bio protjeran iz vjerskih razloga, te se sklonio u Säben (Brixen), u južnom Tirolu. Tu je kao učeni Rimljanin i istaknuti kršćanin propovijedao, te ostao zapamćen kao osnivač biskupije i njezin prvi biskup.

Posljednja etapa u njegovom životu odigrala se u gradu Imola (Italija) gdje je počeo navješćivati Evanđelje. Okupljao je djecu koju je učio čitati, pisati i govorio im o istinama kršćanstva. Zato ga je rimski prefekt dao uhititi i izvesti na gradski trg gdje je tražio da prinese žrtvu poganskim bogovima. Kasijan je to odbio pa je bačen u tamnicu. Po naredbi prefekta dovedena su djeca koju je poučavao, te su Kasijanu strgali odjeću i ubadali ga željeznim pisaljkama dok nije iskrvario. Izmučen i obliven krvlju sveti biskup Kasijan završio je zemaljski život 13. kolovoza oko 303.

Njegovo tijelo nalazi se u Imoli gdje su ga vjernici pokopali, a puk Tirola ga štuje kao svog glavnog zaštitnika. Svetac zaštitnik je mjesta i općine Sukošan gdje mu je posvećena župna crkva svetog Kasijana, gradova Brixen (Italija), Ciudad de México (Meksiko) i Imola (Italija), učitelja i župnih činovnika. Godine 1952. izabran je za zaštitnika stenografa. Vrlo malo se može sa sigurnošću reći o njegovu životu. Blagdan svetog Kasijana, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 13. kolovoza.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kasijan Imolski