Katarina Tomašević

Izvor: Wikipedija

Katarina Tomašević Kotromanić (oko 1456. ili 1459.1464. ili nakon 1474.) je bila kći bosanskoga kralja Stjepana Tomaša Kotromanića i kraljice Katarine Kosače. Imala je starijeg polubrata, Stjepana Tomaševića, sina njenog oca i pučanke Vojače, te starijeg brata Žigmunda. Njeno muslimansko ime je bilo Tarihi Hanuma.

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Povjesničari se ne slažu oko godine njenog rođenja. Jedni tvrde da je u trenutku pada hrvatske banovine/kraljevine u Bosni imala devet godina,[1] što bi značilo da je rođena oko 1456. godine, a drugi da je imala tri godine, što bi bilo da je rođena 1459. godine[2] Katarinin otac je umro 10. lipnja 1461. godine, te krunu nasljeđuje njen stariji polubrat Stjepan Tomašević. Katarina je s majkom i bratom nastavila živjeti na dvoru svoga brata i njegove žene, kraljice Marije.

Pad Bosanskog Kraljevstva[uredi | uredi kôd]

Osmanlije su nadirale s istoka i kralj Stjepan Tomašević, Katarinin polubrat, je okončao svoj život braneći svoje prijestolje. Žigmund i Katarina su bili poslani u Istanbul, gdje su prešli na islam.[2] Moguće je da je njihovo prebacivanje organizirao Ahmed-paša Hercegović Kosača, polubrat njihove majke Katarine.[3] Uglavnom Katarina je s bratom i majkom u trenutku pada Bosne boravila u ljetovalištu kraljice Katarine, u tvrđavi Kozograd kod Fojnice. Moguće je da je u pitanju i sama Fojnica. Prema legendi Katarina i Žigmund su uhvaćeni negdje u blizini Konjica, gdje su ih presreli Osmanlije.

Turbe u Skopju?[uredi | uredi kôd]

Obnovljeno turbe Katerine u park-šumi Gazi Baba, Skoplje

Prema legendi, pokopana je u Skopju, gdje joj je Isa-beg Ishaković kasnije podigao turbe. Turbe se navodno nalazilo na brežuljku Urjan Babi, u mezarju pored puta zvanog Hadžilar Jolu, a pokopana je bila stanovita Kral K'zi, odnosno bosanska princeza. Ako je ova teorija točna, može se pretpostaviti da je živjela i umrla u Skopju.[4]O njoj se brinuo Isa - beg Ishaković, kojem je bila data na čuvanje.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Povjesničari se ne slažu oko nadnevka smrti ove bosanske princeze. Postoje dvije teorije o Katarininoj smrti:

  • jedna teorija govori o smrti princeze na putu prema Skoplju krajem 1463. godine
  • druga teorija govori o Katarininoj smrti nakon 1474. godine, jer je posljednji put spomenuta 1474. godine.

Svi se slažu da je Katarina umrla mlada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Franjo Šanjek: Fenomen "krstjani" u srednjovjekovnoj Bosni i Humu: sbornik radova, Institut za istoriju, 2005.
  2. a b Franz Babinger, William C. Hickman, Ralph Manheim, Mehmed the Conqueror and His Time, Princeton University Press, 1992.
  3. behar.hr/arhiv/Behar-95.pdf
  4. Enver Imamović: Korijeni Bosne i bosanstva: izbor novinskih članaka, predavanja sa javnih tribina, referata sa znanstvenih skupova i posebnih, Međunarodni centar za mir, 1995.