Katedralni zbor Albe Vidaković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Katedralni zbor Albe Vidaković je rimokatolički crkveni zbor iz Subotice. Osnovan je jeseni 1973. godine prigodom proslave 200. obljetnice početka gradnje katedrala sv. Terezije Avilske u Subotici.

S. Mirjam Pandžić, koja je tada došla u Suboticu, sakupila je pjevače za zbor koji je pjevao 15. listopada 1973. na svečanosti u katedrali.

Pored redovitog pjevanja u subotičkoj katedrali, katedralni zbor je ima brojne nastupe i koncerte prigodom raznih jubileja, proslava i priredaba.

Svake godine održava koncert u povodu godišnjice smrti Albe Vidakovića, koji je umro u Zagrebu 18. travnja 1964. godine.

Od brojnih priredbi, koje je katedralni zbor svojim nastupom osobito obogatio su ”Dani kruha i riječi” u okviru proslave Dužijance, koji su zaživjeli 1980. godine prigodom proslave 40. obljetnice smrti našeg bunjevačkog hrvatskog pjesnika Alekse Kokića.

1980. godine katedralni zbor dobio je ime ”Albe Vidaković” po velikom hrvatskom skladatelju i muzikologu koji je rođen 1. listopada 1914. god. u Subotici.

Od brojnih gostovanja katedralnog zbora ”Albe Vidaković” u pojedinim gradovima u našoj zemlji i u inozemstvu spominjemo nastupe u Baji, Baču, Somboru, Odžacima...

Zbor je sudjelovao na smotri sedam katedralnih zborova 23. studenoga 1985. godine u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, prigodom proslave Europske godine glazbe.

Katedralni zbor Albe Vidaković je nastupio i na prvoj smotri subotičkih pjevačkih zborova koja je održana u katedrali 23. svibnja 1997. godine.

Na svojim koncertima, katedralni zbor ”Albe Vidaković” na programu ima djela skladatelja: Albe Vidakovića, dr. Josipa Andrića, Milana Asića, I. Zajca, I.Lukačića, V.Jelića W. A. Mozarta, G. F. Handela, Palestrine...

Zbor surađuje sa Subotičkim tamburaškim orkestrom, osobito prigodom božićnih blagdana kada organizira veliki božićni koncert, na kome uz zbor sudjeluju eminentni umjetnici iz Subotice i Vojvodine.

Sa zborom su surađivali i surađuju mnogi glazbenici: Milan i Jelka Asić, s.Cecilija Pleša, s.Imakulata Malinka, Libor Dudaš, Ante Sekulić mlađi, Alen Kopunović Legetin, Kornelije Vizin, Miroslav Stantić, Sandor Kadar, Alenka Ponjavić i dr.

Od kolovoza 2012.godine kada je s. Mirjam Pandžić umirovljena, zbor je nastavio svoj rad s novim zborovođom i orguljašem katedrale Miroslavom Stantićem.