Prijeđi na sadržaj

Katolička Crkva u Irskoj

Izvor: Wikipedija
Podjela irskog otoka na biskupije

Katolička crkva u Irskoj je najveća vjerska zajednica u Irskoj u punom zajedništvu s papom, trenutno Franjom. Katolička crkva u Irskoj ima svoje središte u Armaghu, te zauzima teritorije cijelog Irskog otoka odnosno Republike Irske i Sjeverne Irske. Prema popisu stanovništva 84,2% građana Republike Irske su katolici[1] a prema procjenama 43,8% radnog stanovništva Sjeverne Irske su katolici.[2]

Kršćanstvo je došlo u Irsku početkom 5. stoljeća, a prošireno je radom ranih misionara poput Paladija i više slavnog Svetog Patrika.

Crkva je organizirana u četiri crkvene pokrajina, vode ju četiri nadbiskupa i dvadeset tri biskupa, međutim postoji više biskupa točnije njih dvadeset sedam. Katolička crkva u Irskoj podijeljena je još na 1.087 župa, postoji oko 3.000 svećenika, administratora, profesora na fakultetima. Udruga katoličkih svećenika je dobrovoljno udruženje svećenika u Irskoj koja tvrdi da ima 800 članova.

Tu su i mnogi vjerski instituti kojima upravljaju augustinci, kapucini, karmelićani, dominikanci, franjevci i drugi redovi. Ukupan broj redovnih klera je oko 700 koji sudjeluje u nastavi ili u misijama.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

Izvor

[uredi | uredi kôd]
  1. Table 36: Persons, male and female, classified by religious denomination with actual percentage change, 2006 and 2011 (PDF). This is Ireland, Highlights from Census 2011, Part 1. Central Statistics Office. str. 104. Pristupljeno 18. kolovoza 2012.
  2. http://www.equalityni.org/sections/Default.asp?cms=News_News&cmsid=1_2&id=90&secid=1_1