Katolička Crkva u Kazahstanu

Izvor: Wikipedija
Katedrala Presvetog Trojstva u Almatiju, provstolnica Almatijske biskupije.

Katolička Crkva u Kazahstanu dio je svjetske Katoličke Crkve u zajedništvu s papom i rimskom kurijom. Katoličanstvo je na kazahstanskom tlu prisutno od 2. stoljeća. U Kazahstanu danas živi oko četvrt milijuna katolika, većinom zapadnoga (rimskoga) obreda, ali i grkokatolika i vjernika Istočnih Crkava, čineći katoličanstvo drugom najbrojnijom kršćanskom zajednicom u državi, iza pravoslavne. Većinu katolika u zemlji čine Poljaci, Nijemci i Litavci, s tim da se odljevom Nijemaca u ujedinjenu Njemačku Raspadom Sovjetskog Saveza vjernička zajednica u devedesetim godinama 20. stoljeća smanjila.[1]

Katoličanstvo na područje Kazahstana donose rimski ratni zarobljenici nakon poraza od Sasanida na današnjem kazahstanskom tlu. Biskupska vlast pristuna je od 4. stoljeća, otkada potječu i prvi melkitski samostani.[2] Staljinovim deportacijama katolika i katoličkoga klera u sabirne logore na području Kazahstana i ostalih srednjoazijskih komunističkih republika, katoličko se pučanstvo znatno povećalo. Padom komunizma papa Ivan Pavao II. osniva 1991. apostolsku administraciju koja je pokrivala područje cjelokupne Srednje Azije. Međudržavni diplomatski odnosi između Kazahstana i Vatikana uspostavljeni su 1994.[2] Osnivanjem posebnih apostolskih administracija za Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, bivša apostolska administracija svodi se na područje Kazahstana te je 1999. podijeljena u četiri manje uprave. Papa Ivan Pavao II. osobno je posjetio Kazahstan 2001., a dvije godine kasnije uzdiže Astansku i Almatijsku apostolsku upravu (administraturu) na razine nadbiskupije odnosno biskupije. Biskupska konferencija primljena je 2008. u Savez azijskih biskupskih konferencija. Papa Franjo osniva 1. srpnja 2019. Apostolsku administraciju Kazahstana i Srednje Azije kao pastvu svih župnih zajednica istočnoga (bizantskoga) obreda.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Interview: Chairman Of Kazakhstan's Bishops Hopes For Local Vocations Union of Catholic Asian News, 8. siječnja 2009., umreženo 26. prosinca 2007., pristupljeno 27. studenog 2020.
  2. a b Church in Kazakhstan Affirms Asiatic Identity Zenit News Agency, 17. travnja 2008., umreženo 21. travnja 2008., pristupljeno 27. studenoga 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]